Dostupni linkovi

Facebook otkrio kinesku operaciju hakovanja koja cilja Ujgure


Facebook je saopštila da je hakerska operacija bila usmerena na ujgurske aktiviste, novinare i disidente
Facebook je saopštila da je hakerska operacija bila usmerena na ujgurske aktiviste, novinare i disidente

Kompanija Facebook objavila je 24. marta da su hakeri u Kini koristili lažne naloge i lokacije na toj društvenoj mreži kako bi pokušali da provale u računare i pametne telefone ujgurskih muslimana.

Kompanija je saopštila da je sofisticirana, tajna operacija usmerena na ujgurske aktiviste, novinare i disidente iz kineske provincije Sinđijang, kao i na pojedince koji žive u Turskoj, Kazahstanu, SAD-u, Siriji, Australiji, Kanadi i drugim državama.

Hakeri su pokušali da dobiju pristup računarima i telefonima stvaranjem lažnih Facebook naloga, kao i lažnih web stranica i aplikacija namenjenih privlačenju ujgurske publike.

Ako bi ciljane osobe kliknule, njihov računar ili telefon bio bi zaražen softverom koji omogućava mreži da špijunira uređaj.

Softver je mogao da dobije informacije o žrtvi, uključujući njenu lokaciju i kontakte, saopštila je firma za sajber-bezbednost FireEie koja je radila na istrazi.

Kompanija Facebook je navela da je mrežu otkrila tokom rutinskog bezbednosnog rada i da deaktivirala fiktivne naloge, te obavestila pojedince čiji su uređaji možda ugroženi.

Istraga je pronašla veze između hakera i dve tehnološke kompanije sa sedištem u Kini, ali ne i direktne veze sa kineskom vladom, koja je kritikovana zbog tretmana Ujgura u regionu Sinđijang.

Prema izveštajima američkih zvaničnika i grupa za ljudska prava, Kina je zatvorila više od milion Ujgura i drugih pripadnika uglavnom muslimanske etničke grupe, u ogromnu mrežu tzv. radnih logora.

Tamo su pored prisilnog rada podvrgnuti mučenju, sterilizaciji i političkoj indoktrinaciji, kao deo kineske kampanje asimilacije stanovnika koji se etnički i kulturološki razlikuju od većine.

XS
SM
MD
LG