Dostupni linkovi

Odbrana pripadnika OVK u Hagu tvrdi da se blokira istraga, tužilaštvo traži zaštitu svedoka


Redžep Selimi, Kadri Veselji, Hašim Thači i Jakup Krasnići na statusnoj konferenciji

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, koje bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, je na trećoj statusnoj konferenciji saopštilo da će za pojedine svedoke u ovom slučaju zatražiti zaštitne mere, dok advokati odbrane traže da im se dostavi spisak svedoka koji će učestvovati u ovom sudskom procesu.

Pred Specijalizovanim većem vodi se postupak protiv Hašima Tačija (Hashim Thači), Kadrija Veseljija (Kadri Vesli), Redžepa Seljimija (Rehxep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi).

Specijalizovano tužilaštvo je navelo da je do sada već objavljen prateći materijal, potencijalno oslobađajući dokazni material i dodalo da će ukoro biti obelodanjen i dokazni material koji poseduju pojedine organizacije.

Kada je reč o identifikaciji svedoka, tužilaštvo je navelo da će koristiti veći broj svedoka od kojih je dobilo materijal za potvrđivanje optužnice, te da će spisak svedoka na vreme biti obelodanjen.

“Do sada je obelodanjen propratni materijal koji se koristio za potvrđivanje opzužnice, i ostali materijal će biti na vreme obelodanjen. Neke meterijale će biti neophodno zaštiti jer mogu otkriti identitet svedoka”, navelo je tužilaštvo uz napomenu da će tražiti i zaštitu svedoka.

Dejvid Huper (David Hooper), advokat Hašima Tačija, je konstatovao da je odbrana, na osnovu brojeva, utvrdila da tužilaštvo spominje 124 svedoka ali da je, prema dokaznom materijalu, zaključeno da je tužilaštvo razgovaralo sa preko 200 lica.

“Zahtevamo da dobijemo spisak imena ljudi koji će svedočiti”, podvukao je Huper.

On je naveo da odbrana nema predstavu kako će izgledati suđenje, te da je neophodno da tužilaštvo dokazni materijal poveže sa svedokom, kako odbrana ne bi gubila vreme u istrazi.

Ben Emmerson advokat Kadrija Veseljija je negodovao što tužilaštvo u obelodanjenom dokaznom materijalu rediguje važne informacije.

“Činjenica je da odbrana mora da pregleda ogormne količne materijala kako bi shvatili šta su navodi tužilaštva. Mi nemamo nikakav vodič kroz materijal kakao bismo mogli da izvršimo istragu”, rekao je on.

I advokati odbrane Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija su izrazili nezadovoljstvo povodom obelodanjivanja dokaznog materijala od strane tužilaštva.

Kako je navedeno tužilaštvo blokira istragu odbrane. Advokati su zatražili i da tužilasstvo do 1. aprila podnese pretpretresni podnesak krivičnih dela.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je jednom optužnicom obuhvatilo bivše pripadnike OVK Hašima Tačija, Kadriju Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Na teret im se stavljaju ratni zločini protiv stotine civila i osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima.

U optužnici se navodi da su individualno krivično odgovorni za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

XS
SM
MD
LG