Dostupni linkovi

Kina donira 50.000 doza vakcina BiH 


Vlada Narodne Republike Kine osigurala je 50.000 doza vakcina protiv korona virusa za Bosnu i Hercegovinu, saopštio je ambasador NR Kine u BiH, Ji Ping tokom razgovora sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kako se navodi, Turković je odmah naložila da se pokrenu svi potrebni mehanizmi za što brži prihvat pošiljke koja će imati veliki značaj za BiH dok se suočava za otežanom nabavkom spasonosnih doza na svjetskom tržištu.

„Uključiti ćemo sve potrebne institucije unutar BiH kako bi se i ovaj proces što je moguće prije okončao, a vakcine došle do krajnjih korisnika“, rekla je Turković.

Bosni i Hercegovini do sada je stigla donacija od 10.000 vakcina AstraZeneca iz Srbije, koja je namijenjena za imunizaciju medicinskih radnika na području Federacije BIH, jednog od dva entiteta u BiH.

Vakcine protiv korona virusa koje je Bosna i Hercegovina platila kroz COVAX mehanizam, njih 23.400 doza BioNTech/Pfizer, umjesto 24. marta, kako je ranije bilo najavljeno, u BiH trebalo bi da stignu dan kasnije, 25. marta, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Informisani smo da je dostava vakcina prolongirana za jedan dan u odnosu na prethodno najavljene termine. Prema najnovijoj informaciji, dolazak 24.000 doza rastvarača najavljuje se za srijedu 24. marta, 2021. godine, dok 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcina dolazi u četvrtak 25. marta 2021.", navodi se saopštenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz istog Ministarstva su naveli da isporuka vakcina AstraZeneca takođe stiže u četvrtak u Sarajevo u večernjim satima.

"U okviru COVAX mehanizma u ovoj isporuci će biti 26.400 doza vakcina AstraZeneca. Vakcine će stići avionom iz Istanbula, oko 20 sati", saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI). Cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

S obzirom da BiH nema ministarstvo zdravstva, procesom je koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova. Ugovoreno je 152.600 AstraZeneca i 23.000 Pfizer/BioNtech vakcina.

Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt su za nabavku vakcina kroz COVAX iz budžeta izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto građana.

XS
SM
MD
LG