Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH traži pritvor za Jahju Vukovića optuženog za ratovanje u Siriji 


Sud BiH
Sud BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je 24. marta žalbu na odluku Suda BiH od 22. marta kojom je ukinut pritvor Jahji Vukoviću, optuženom za terorizam i ratovanje u Siriji, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH traže da se Vukoviću odredi mjera pritvora.

„ S obzirom da se navedeni nije dobrovoljno predao pravosuđu BiH, te da se nakon sloma struktura tzv.”ISIL-a” skrivao na području Republike Turske, da je njegovo lociranje i izručenje bilo rezultat koordiniranog djelovanja institucija BiH i partnerskih institucija unutar anti-terorističke koalicije, iz razloga bitne povrede odredbi krivičnog postupka i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, Tužilaštvo je uložilo žalbu, kojom se traži ponovno određivanje mjere pritvora za optuženog“, navode iz Tužilaštva BiH.

Vukoviću je u toku suđenje zbog krivičnog djela organiziranje terorističke grupe.

Prema navodima Tužilaštva BiH, optuženi Vuković se tereti da je 2014. godine otputovao u Siriju, gdje se priključio formacijama u okviru terorističke organizacije Al Nusra Front, koja je od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija proglašena terorističkom organizacijom.

U Siriji je, prema navodima tužioca, boravio sve do 2019. godine, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Vuković, koji je rođen 1999. godine u Bihaću, izručen je u Bosnu i Hercegovinu 22. oktobra 2020. godine, i od tada se nalazio u pritvoru.

Odlukom Suda BiH Vukoviću je 22. marta ukinuta mjera pritvora.

Iz Suda BiH su naveli kako je odluka donesena po redovnoj dvomjesečnoj kontroli pritvora, te da se “optuženi ima pustiti na slobodu odmah nakon što Sudu BiH preda sve važeće putne isprave izdate na njegovo ime, a kojima imenovani raspolaže ili su pod njegovom kontrolom ili potvrdu o neposjedovanju istih“.

Sud BiH ograničio je kretanje Jahji Vukoviću samo na područje opštine Maglaj, koju ne može napustiti bez odobrenja Suda BiH.

XS
SM
MD
LG