Dostupni linkovi

Krizni štab Srbije odlučio: Nema ublažavanja mera


 Protest protiv mjera uvedenih za suzbijanje širenja korona virusa u Beogradu 20. mart 2021.
Protest protiv mjera uvedenih za suzbijanje širenja korona virusa u Beogradu 20. mart 2021.

U Srbiji neće biti popuštanja aktuelnih protivepidemijskih mera, što znači da i dalje važi zabrana rada tržnih centara i ugostiteljskih objekata. To je odlučio je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, procenivši da epidemiološka situacija to trenutno ne dozvoljava.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković saopštio je nakon sednice da nije moguće da aktuelne mere protiv širenja korone budu ublažene, uprkos tome što su dale rezultate kako ne bi došlo do eksponencijalnog rasta broja novozaraženih.


„Potrebno je da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se svi vakcinišemo jer nas jedino vakcine dugoročno mogu izvući iz epidemije“, apelovao je Gojković.

U toku dana će uredba Vlade, kako je Gojković rekao, definisati i ulazak u Srbiju. Trebalo bi da onima koji su potpuno vakcinisani „Sinofarm“, „Fajzer“ i „Sputnjik“ vakcinom, kao i onima koji su primili jednu dozu vakcine AstraZeneca, bude omogućeno da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa ili karantina, kako je trenutno pravilo.

Gojković je takođe kazao da su na sednici Kriznog štaba razmatrali zahtev Ministarstva prosvete da uz sve mere opreza đaci odgovaraju u prostorijama škole. Najavio je da će to škole organizovati zajedno sa lokalnim samoupravama, tako da ocenjivanje bude u manjim grupama, uz poštovanje protivepidemijskih mera.


Gojković je istakao da se nije razgovaralo o popuštanju mera.

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zahtevao je da tržni centri i ugostiteljski objekti budu otvoreni, uz posebne uslove i mere, dok epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon odgovorio da to još nije realno jer je aktivnost virusa velika.

Protest u Beogradu i širom Evrope protiv COVID-19 i vakcina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00


XS
SM
MD
LG