Dostupni linkovi

Putin i Mišel oprečno o odnosima Rusije i EU


Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednik Rusije Vladimir Putin tokom susreta 2018.
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednik Rusije Vladimir Putin tokom susreta 2018.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u ponedeljak u telefonskom razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom (Charles Michel) na "nekonstruktivan i ponekad antagonistički" stav EU prema Rusiji, saopštio je Kremlj.

"Vladimir Putin je ocenio da stanje veza Rusija-EU nije zadovojavaljuće zbog nekonstruktivnog i ponekad antagonističkog stava partnera", naveo je Kremlj.

Ova izjava data je nekoliko dana uoči video samita evropske 27-orice u četvrtak i petak kada bi trebalo da se potvrde nove sankcije protiv Moskve.

"Sa ruske strane istaknuta je želja da se ponovo uspostavi depolitizovan format saradnje sa Evropskom Unijom," dodao je Kremlj u saopštenju.

Mišel je pak kazao Putinu da su veze sa Moskvom dostigle "najnižu tačku" i insistirao da je na Kremlju da ih popravi, saopštio je Brisel.

„Predsednik Mišel izrazio je stav da su veze između EU i Rusije na niskoj tački“, navodi EU.

„Odnos sa Rusijom može krenuti u drugom pravcu samo ako postoji kontinuirani napredak u pitanjima poput primene sporazuma iz Minska (o Ukrajini), zaustavljanja hibridnih i sajber napada na države članice i poštovanja ljudskih prava,“ saopštila je EU.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o ruskoj vakcini Sputnjik V protiv korona virusa i njenoj mogućoj upotrebi u EU, o ratu u Ukrajini i situaciji u Belorusiji gde vlasti suzbijaju veliki protestni pokret, sve teme oko kojih vlada duboko neslaganje.

Rusija žali zbog odbijanja Bajdena da razgovara onlajn sa Putinom


Rusija je izrazila žaljenje zbog, kako je navela, odbijanja SAD da ruski i američki predsednika, Vladimir Putin i Džozef Bajden, obave virtuelni razgovor.

"Ovo je još jedna izgubljena prilika da se izađe iz ćorsokaka u rusko-američkim odnosima, koji postoji krivicom Vašingtona", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Putin je prošle nedelje predložio američkom kolegi da obave virtuelni razgovor koji bi se direktno prenosio, kao odgovor na Bajdenovu izjavu da je on ubica.

Bela kuća još uvek nije prihvatila virtuelni razgovor dvojice lidera koji bi se direktno prenosio.

XS
SM
MD
LG