Dostupni linkovi

Zaev i Borisov razgovarali o rešavanju otvorenih pitanja


Premijeri Bugarske i Severne Makedoije, Bojko Borisov i Zoran Zaev

Premijeri Severne Makedonije i Bugarske, Zoran Zaev i Bojko Borisov, saglasili su se u ponedealjk u telefonskom razgovoru da se rešenja otvorenih pitanja između dve zemlje nalaze u Dogovoru o dobosusedstvu i da do njih treba što pre da dođe.

To su premijeri dve susedne zemlje napisali na svojim Fejsbuk profilima nakon telefonskog razgovora u kojem je Borisov čestitao Zaevu na ponovomm izboru za predsednika SDSM, a Zaev Borisovu poželeo uspeh na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Složili smo se da Dogovor o dobrosuedstvu i prijateljstvi sadrži odgovore na pitanja koja su se otvorila između naše dve zemlje. Zajednički stav je i da što pre treba da dođemo do rešenja koja će podstaći unapređenje odnosa Severne Makedonije i Bugarske i da u prošlosti naših zemalja postoji osnov na kojem treba da gradimo našu zajedničku budućnost u EU" napisao je Zaev.

Poruku sa sličnim sadržajem na svom Fejsbuk profilu objavio i bugarski premijer Bojko Borisov.

"Složili smo se da se odluke koje dve zemlje treba da donesu u duhu Dogovora o dobosusedstvu i prijateljstvu ne odlažu u ime naše zjedničke istorije I u ime nađe zajedničke evropske budućnosti", napisao je Borisov.

Bugarska je blokirala početak pristupnih pregovora između Severne Makedonije i Evropske unije zbog otvorenih istorijskih i jezičkih pitanja koje ove dve susedne zemlje imaju.

XS
SM
MD
LG