Dostupni linkovi

Sud BiH odredio pritvor Jahji Vukoviću, osumnjičenom za terorizam


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Jahji Vukoviću, koji je osumnjičen za terorizam i ratovanje u Siriji, saopšteno je 28. oktobra iz ove institucije.

Pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti utjecaja na svjedoka, uništavanja ili skrivanja dokaza, bojazni od ponavljanja krivičnog djela te narušavanja javnog reda, navodi se u odluci suda.

Jahja Vuković osumnjičen je da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe. Tužilac je u zahtjevu za pritvor obrazložio da se osumnjičeni tereti da je 2014. godine otputovao u Siriju, gdje se priključio formacijama u okviru terorističke organizacije Al Nusra Front, koja je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom.

U Siriji je, prema navodima tužioca, boravio sve do 2019. godine, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Vuković, koji je rođen 1999. godine u Bihaću, izručen je u Bosnu i Hercegovinu 22. oktobra 2020. godine, i od tada se nalazi u pritvoru.

XS
SM
MD
LG