Dostupni linkovi

EU uvela sankcije Kini, Rusiji i Mjanmaru


Ministri spoljnih poslova EU odobrili su u ponedjeljak u Briselu sankcije zvaničnicima u Kini, Mjanmaru i Rusiiji zbog zloupotreba ljudskih prava.

Na crnoj listi je četiri kineska zvaničnika i jedan državni entitet zbog nasilja nad ujgurskom manjinom nakon što su ambasadori dali zeleno svetlo prošle nedelje.

Reč je o veoma važnom simboličnom potezu, jer je Brisel po prvi put uveo sankcije Kini zbog kršenja ljudskih prava otkako je 1989. godine uveo embargo na oružje nakon gušenja demonstracija na Trg Tjenanmen, prenosi Frans pres.


Kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da će „čvrsto reagovati“ na bilo kakvo postupaka zvaničnog Pekinga u zapadnom regionu Sinđijang.

Mere su deo paketa sankcija za kršenje ljudska prava usmerenih na desetak ljudi, koji takođe uključuje pojedince u Rusiji, Severnoj Koreji, Eritreji, Južnom Sudanu i Libiji, rekli su diplomati.

„Ovo je veoma važan korak koji pokazuje koliko smo posvećeni“, rekao je slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korcok.

Mehanizam - osmišljen kako bi olakšao Evropskoj Uniji kažnjavanje onih koji krše ljudska prava - pokrenut je ovog meseca sankcijama protiv četvorice ruskih zvaničnika zbog zatvaranja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Diplomate su navele da će najnovije sankcije Rusiji biti usmerene na pojedince koji stoje iza zloupotreba u Čečeniji, kojom gvozdenom pesnicom vlada lojalista Kremlja Ramzan Kadirov.

EU će takođe zamrznuti imovinu i zabranati izdavanja viza za 11 zvaničnika mjanmarske hunte zbog vojnog puča prošlog meseca i represije nad demonstrantima.

„Neprihvatljiv je ovaj stepen nasilja“, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

„Zbog toga nećemo moći da izbegnemo izricanje sankcija,” ističe Mas.

Sankcije EU protiv vojne hunte u Mjanmaru


Evropska unija uvela je danas sankcije protiv vođe vojne hunte u Mjanmaru generala Min Aung Hlainga i još deset najviše rangiranih oficira oružanih snaga.

Sankcije su uvedene i protiv predsednika tamošnje izborne komisije, a sve zbog represije u zemlji posle puča i dolaska vojne hunte na vlast.

Deset od 11 osoba protiv kojih su uvedene sankcije su među najviše rangiranim pripadnicima oružanih snaga Mjanmara, među kojima glavnokomandujući Min Aung Hlaing i njegov pomoćnik Soe Vin. Jedanaesta osoba je novi predsednik izborne komisije Mjanmara Tein Soe zbog uloge u poništavanju izbora iz 2020. godine, naveli su ministri EU u deklaraciji.

"EU će nastaviti da razmatra sve strateške opcije kojima raspolaže uključujući dodatne restriktivne mere protiv ekonomskih entiteta koje drži ili su pod kontrolom vojske Mjanmara", upozorili su ministri spoljnih poslova Unije posle usvajanja sankcija.

Sankcije se sastoje u zabrani putovanja u zemlje EU ili tranzita preko tih zemalja i zamrzavanje imovine sankcionisanih osoba u EU.

"Sankcije usvojene danas zajedno sa prekidom finansijske pomoći vladi i zamrzavanju svake pomoći vladinim telima za koje se može smatrati da legitimizuju vojnu huntu u Mjanmaru predstavljaju čvrstu reakciju EU na nelegitimno svrgavanje demokratski izabrane vlade i brutalne represije hunte prema mirnim demonstrantima", navodi se u deklaraciji.

Diplomatski izvor je rekao da bi u aprilu moglo biti odlučeno o uvođenju ciljanih ekonomskih sankcija.

EU je zadržala embargo na oružje i opremu koja može da se koristi za ciljeve unutrašnje represije kao i zabranu dobara sa dvostrukom namenom i opreme za nadzor koju bi mogli da koriste vojska i policija na granicama.

EU je 2019. godine uvela sankcije protiv 14 policajaca i vojnika zbot progona muslimanske Rohindža manjine. U saopštenju se navodi da je sada u Mjanmaru ukupno 25 osoba pod sankcijama Unije.

Mijanmar je u previranjima otkako je vojska zbacila civilnog lidera Aung San Su Ći 1. februara, što je pokrenulo masovnu pobunu koju su snage bezbednosti pokušale da uguše kampanjom nasilja i straha.

Diplomate su rekle da će kompanijama povezanim sa vojskom verovatno biti uvedene sankcije u narednih nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG