Dostupni linkovi

Na trgu u Pragu 25 hiljada belih krstova za žrtve korona virusa


Staromnjestski trg u srcu Praga osvanuo je jutros, na godišnjicu smrti prvog Čeha obolelog od Covid-19, sa skoro 25.000 nacrtanih belih krstova za sve žrtve virusa u Češkoj kojih je prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja 24.810.

Gradske vlasti Praga pozvale su Čehe putem društvenih mreža da u podne minutom ćutanja odaju poštu svim žrtvama.

Širom Češke će se u podne oglasiti crkvena zvona a vlasti Praga ostaviće u mraku kulu vidikovac na brdu Petšin u centru grada, prenosi Beta.

Policija je saopštila da je građansko udruženje "Milion trenutaka za demokratiju" dobilo dozvolu da krstovima iscrtanim belim sprejom na trgu oda poštu žrtvama i da će ih narednog dana oprati.

"Ubeđeni smo da će zajedničko tugovanje i sećanje na žrtve omogućiti društvu da bolje i dostojanstvenije zakorači u budućnost koja nas čeka kad prođe pandemija. Biće u njoj mnogo novih izazova, moraćemo da naučimo da sa njima izađemo na kraj. Ali sećanje na žrtve ne bi trebalo da iščezne", poručilo je udruženje Milion trenutaka za demokratiju.

Inicijativu odavanja pošte žrtvama pridružila se i Češka biskupska konferencija.

U Češkoj je prva žrtva pandemije Covid-19 bio 95-godišnji Čeh sa drugim hroničnim teškim oboljenjima koji je preminuo na Infektivnoj klinici Bulovka u Pragu 22. marta 2020. godine.

Dok je prvi talas pandemije u proleće prošle godine Češka savladala odlično, sa malim brojem žrtava, u drugom talasu u jesen i trećem početkom ove godine, zemlja je nedeljama na čelu ili među prvima na listi najviše pogođenih zemalja u svetu u odnosu na broj stanovnika, nekad po broju novozaraženih za 14 dana, nekad po broju preminulih.

Od početka epidemije u Češkoj se korona virusom zarazilo se 1,5 miliona ljudi, polovina od njih od početka ove godine.

U zemlji od 10,7 miliona stanovnika preminulo je 24.810 kovid-19 pacijenata, od toga 52 odsto ove godine, a u januaru je u proseku umiralo 154 ljudi dnevno, u februaru 145 a prosek za mart je za sada 190 preminulih dnevno.

Češka je zatvorena od 28. decembra a od 1. marta sanitarne mere su dodatno pooštrene i Česi mogu da se kreću samo u okviru okruga u kojima žive.

Vlada je produžila mere koje su trebalo da budu na snazi do 21. marta, i računa da neće biti popuštanja dok početkom aprila ne prođu uskršnji praznici.

Iako poslednje strogo martovsko zatvaranje polako donosi rezultate i epidemija usporava, broj pacijenata koji zahteva hospitalizaciju se smanjuje znatno sporije. U petak je broj novozaraženih pao ispod 10.000 a u nedelju su u testovima otkrivena 2.373 nova slučaja.

U nedelju je u češkim bolnicama ležalo 8.007 kovid-19 pacijenata, što je za 785 manje u odnosu na proteklu sedmicu a 1.910 je na intenzivnoj nezi i respiratorima, što je za 125 najtežih slučajeva manje nego tokom protekle sedmice.

Posle početnog haosa u vakcinisanju, Češka je uspela sredinom marta da ubrza imunizaciju i da efikasnije koristi isporučene vakcine, bez dotadašnjih viškova u skladištima. Ukupno je vakcinisano oko milion ljudi, od kojih je dve doze primilo 359.000.

XS
SM
MD
LG