Dostupni linkovi

U Poljskoj i Češkoj rekordan broj pacijenata na respiratorima


Prag

U Poljskoj i Češkoj u bolnicama na odeljenjima intenzivne nege i na respiratorima bori se za život do sada najviše Covid-19 pacijenata od početka pandemije - u Češkoj 2.016 a u Poljskoj 2.193 zaražena korona virusom, pokazuju zvanični podaci ministarstava dve zemlje.

U Češkoj, posle strogog zatvaranja u okruge u kojima žive od 1. marta i dodatnih sanitarnih mera, vrlo polako se smanjuje dnevni priraštaj novozraženih kojih je u utorak bilo 13.934, što je za oko 1.400 manje nego pre nedelju dana.

Broj zaražnih korona virusom koji moraju da budu smešteni u bolnice, ipak i dalje raste i sada ih je 9.006, a na intenzivnoj nezi i respiratorima je najviše Covid-19 pacijenata od početka pandemije, dok dnevno umire više od 200 pacijenata, prenosi Beta.

Od početka pandemije u Češkoj, koja ima 10,7 miliona stanovnika, preminulo je 23.902 ljudi zaraženih korona virusom.

Češka vlada najavljuje da zbog velikog opterećenja bolnica neće popuštati sanitarne mere dok ne prođu rizični uskršnji praznici iako je ovaj strogi lokdaun (lockdown) trebalo da bude na snazi od 1. do 21. marta i da se zemlja tada vrati makar blažem lokdaunu koji je na snazi od 28. decembra.

Vlada je najavila da će ponovo tražiti od parlamenta produženje vanredne situacije koja je na snazi do 28. marta, ali je opozicija upozorila da će je odobriti samo ako dobije podatke, između ostalog o prokuženosti populacije, kao i valjano obrazloženje efekata mera zbog kojih se traži vanredna situacija, za stepen blaža od vanrednog stanja.

Drastični rast COVID-19 u Češkoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Pojski ministar zdravlja Adam Njedjelski upozorio je sinoć da zemlju čeka teških mesec dana, pošto kreće treći talas a epidemiolozi očekuju njegovu kulminaciju krajem marta i početkom aprila.

U bolnicama u Poljskoj je trenutno 21.511 Covid-19 pacijenata, a u teškom stanju, na respiratorima, najviše od početka pandemije pre godinu dana - njih 2.193.

Za poslednja 24 časa u Poljskoj su otkrivene 25.052 novozaražene osobe, što se bliži pragu za tzv. nacionalni karantin od 27.000 novozraženih za jedan dan, a osetno raste i broj preminulih pošto su u utorak borbu za život izgubila 453 obolela.

Od početka pandemije u Poljskoj se korona virusom zarazilo 1,95 miliona ljudi, a preminula su zaključno sa utorkom 48.032 Covid-19 pacijenta, saopštilo je poljsko Ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Njedjelski je, podnoseći izveštaj poslanicima u Sejmu o pandemiji i stanju zdravstvenog sistema, ukazao da je jedan od krivaca za sadašnji treći talas britanska mutacija virusa.

"Na kraju januara udeo britanske mutacije virusa bila je kod nas pet odsto, u februaru smo nalazili već 15 odsto, početkom marta 25 odsto, a sadašnje analize pokazuju da je to 45 odsto", kazao je Njedjelski.

XS
SM
MD
LG