Dostupni linkovi

Blinken na evropskoj turneji


Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken stiže u ponedeljak u Brisel gde će se sastati sa liderima NATO-a i Evropske unije (EU) u sklopu napora predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da poboljša transatlantske veze.

Blinken će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova članica Severnoatlantske alijanse NATO-a i konsultovati se sa saveznicima i generalnim sekretarom ovog bloka Jensom Stoltenbergom 23. i 24. marta, navodi Stejt department.

Sastanci u Briselu imaju za cilj da "naglase odlučnost Bajdenove administracije da ojača transatlantski savez i ponovo osnaži naše veze sa saveznicima kroz NATO", naveo je Stejt department.

U ovim razgovorima biće reči o zabrinutosti zbog poteza Kine i Rusije, kao i ulozi NATO-a u Avganistanu, sajber-sigurnosti, borbi protiv terorizma, klimatskim promenama, energetskoj sigurnosti i drugim zajedničkim izazovima, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken će razgovarati i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (von der Leyen) i šefom spoljne politike EU Žozepom Boreljom (Josepom Borrell) o oporavku od pandemije COVID-19, klimatskim promenama i jačanju demokratije.

Na brifingu uoči puta u Brisel, Filip Riker (Philip Reeker), vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja, rekao je da su SAD i dalje posvećene bliskim konsultacijama sa saveznicima iz NATO-a i drugim partnerima u vezi sa vojnom misijom u Avganistanu.

"Započeli smo misiju zajedno. Prilagodićemo se zajedno kao i svih ovih godina. A kada za to dođe vreme, zajedno ćemo otići", naveo je Riker.

U NATO snagama u Avganistanu, koje predvode SAD, ima oko 10.000 vojnika koji pomažu u obuci i savetovanju domaćih snaga bezbednosti.

Bajden je istakao da će Vašingtonu biti “teško” da se ispuni obaveza o povlačenju američkih i NATO trupa do 1. maja, što je predviđeno sporazumom sa talibanima, dok Vlada u Avganistanu i predstavnici militanata grupe i vlade Avganistana nastoje da ostvare napredak u mirovnim pregovorima.

Odnosi sa Rusijom biće tema i tokom Blinkenovog puta u Evropu, rekao je Riker, napominjući da administracija Bajdena traži uspostavljanje veza sa Moskvom koje su predvidive i stabilne.

„Razgovaraćemo sa našim saveznicima o različitim pogledima na Rusiju i kako možemo da se angažujemo u odnosima sa njom na načine koji očigledno unapređuju naše kolektivne interese, ali ostajemo vrlo jasni u pogledu izazova koji ona predstavlja“, rekao je Riker.

„S obzirom na ponašanje Rusije poslednjih meseci i godina, biće i protivrečnih elemenata, kao što je sekretar naglasio, i nećemo se kloniti toga“, rekao je Riker.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, vratio se u Moskvu 21. marta nakon poziva na hitne konsultacije usred porasta tenzija sa Vašingtonom, izazvanih Bajdenovim komentarom da veruje da je njegov ruski kolega Vladimir Putin ubica.

Blinkenovo putovanje je još jedna ilustracija resetovanja Bajdenove spoljne politike koja naglašava diplomatiju i podršku dugogodišnjim vezama nakon što je bivši predsednik Donald Trump vodio politiku "Amerika na prvom mestu" koja je tradicionalne saveznike više tretirala kao rivale nego kao partnere.

Dok nova američka administracija nastoji da uveri saveznike u NATO-u, ona takođe mora da se koordinira sa evropskim partnerima po mnogim pitanjima, uključujući iranski nuklearni sporazum, politiku prema Kini, klimatske promene i dugotrajne sporove oko trgovine, prenosi redakcija RSE na engleskom jeziku.

XS
SM
MD
LG