Dostupni linkovi

Pet država EU traži jači evropski fokus prema BiH


Zgrada Delegcije Evropske unije u BiH, Sarajevo (fotoarhiv)
Zgrada Delegcije Evropske unije u BiH, Sarajevo (fotoarhiv)

Hrvatska će na današnjem (22. mart) sastanku Saveta spoljnih poslova zatražiti od Evropske unije (EU) veći fokus prema Bosni i Hercegovini (BiH).

Kako se saznaje, Hrvatska će predati takozvani non-paper putem kojeg će se od ostalih zemalja zatražiti da se podrže reforme u BiH kako bi zemlja što pre dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Non-paper su osim Hrvatske potpisale Slovenija, Grčka, Mađarska i Bugarska.

"Mi želimo videti Bosnu i Hercegovinu kako značajno napreduje prema političkoj stabilnosti, funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji i dobrobiti svojih građana. Stabilnost, prosperitet i funkcionalnost BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, je od ključne važnosti ne samo za najbliže susede već i za širi region, EU i Evropu u celini", navodi se u ovom dokumentu u koji Radio Slobodna Svropa (RSE) ima uvid.

"Prelomljeno političko okruženje, kao i atmosfera nepoverenja između političkih predstavnika u BiH, često uzrokuju funkcionalnu zastoj u institucijama i zaostajanje u implementaciji ključnih reformi", stoji u ovom dokumentu te se zaključuje da država može ojačati svoju stabilnost i napredovati jedino snažnim usidravanjem građanskih i političkih prava tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana u BiH na evropske vrednosti i standarde EU.

U ovom non-paperu, pet država članica EU predlažu intenzivni politički dijalog između EU i BiH, podršku radu specijalnog predstavnika EU u zemlji, kao i Kancelariji visokog predstavnika, kao i reformu Izbornog zakona u skladu s evropskim standardima kako bi se ubuduće izbegle manipulacije tokom izbornog procesa.

Takođe se traži da se pomogne BiH u naporima za upravljanje migracijama i borbi protiv ilegalne migracije i kriminalnih grupa koje su aktivne u tom pogledu.

Problem migracija se smatra izazovom u celom regionu, a u tom sklopu "Bosna i Hercegovina je ključna u regionu u ovom izazovu".

O ovom dokumentu bi trebali da raspravljaju ministri inostranih poslova zemalja članica EU.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine aplicirala za status kandidata. U mišljenju koje je predstavila 2019. godine, Evropska komisija nije preporučila otvaranje pristupnih pregovora između EU i BiH.

Pre početka pregovora zemlja treba da ispuni 14 ključnih prioriteta koje je Komisija identifikovala u objavljenom mišljenju o spremnosti Bosne i Hercegovine da postane država kandidat za punopravno članstvo u EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG