Dostupni linkovi

Plenković u Briselu: BiH za Hrvatsku poseban prioritet


Hrvatski premijer Andrej Plenković, Zagreb 23. juli 2020.
Hrvatski premijer Andrej Plenković, Zagreb 23. juli 2020.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je potvrdio da podržava dalje proširenje Evropske Unije (EU) ka zemljama Zapadnog Balkana ali da Bosna i Hercegovina predstavlja poseban prioritet za Hrvatsku.

“Hrvatska podržava naše susedne zemlje da idu napred prema EU i učinićemo sve da taj proces bude brži i dobro strukturisan. Poseban interes imamo naravno za Bosnu i Hercegovinu, zemlju s kojom Hrvatska graniči, s kojom ima posebne poveznice i prijateljske odnose i pritom vodimo računa o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, naročito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda i na tom tragu želimo pomoći da svi zajedno idu prema Evropskoj Uniji”, izjavio je Planković.

Ove navode je Plenkoviće izneo nakon susreta sa predsednikom Evropskog parlamenta, Davidom Sasolijem (Sassoli).

Premijer Republike Hrvatske je u zvaničnoj poseti Briselu gde se sastaje sa čelnicima svih institucija sa sedištem u evropskoj prestonici.

Na sastanku u NATO-u je bilo reči o jačanju zajedničke sigurnosti kao i jačanju transatlantskih odnosa, te pripremama za samit NATO-a koji se održava ove godine.

Ranije u toku dana, Plenković se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom gde je najavio da će povećati hrvatsko prisustvo u vojnoj NATO misiji na Kosovu, KFOR.

„Mi smo ponosni što smo članica NATO-a i što učestvujemo u misijama NATO-a. Bili smo u Afganistanu i sada smo i na Kosovu gde ćemo u sledećim sedmicama i povećati naše prisistvo“, rekao je predsednik nakon posete sedištu NATO.

Šef severoatlantskog saveza, Jens Stoltenberg se sa svoje strane zahvalio Hrvatskoj kao važnoj članici NATO-a za doprinos koji daje jačanju zajedničke sigurnosti, suočavanju sa zajedničkim izazovima i pretnjama i učešće u misijama NATO od Afganistana do Kosova.

Inače među Plenkovićevim sagovornicima u toku zvanične posete Briselu biće i predsednica Evropske Komisije, Ursula von der Leyen (fan der Lajen) kao i predsednik Evropskog Saveta Charles Michel (Šarl Mišel).

XS
SM
MD
LG