Dostupni linkovi

U Aziji ubrzano davanje vakcine AstraZeneca


Tajvanski medicinski radnik prima prvu dozu vakcine AstraZeneca, Taipei (22. mart)
Tajvanski medicinski radnik prima prvu dozu vakcine AstraZeneca, Taipei (22. mart)

Mnoge azijske zemlje ubrzavaju davanje vakcine protiv COVID-a 19 kompanije AstraZeneca nakon što je povjerenje u ovaj medikament ozbiljno narušeno izvještajima o njenoj vezi sa krvnim ugrušcima u Evropi ranije ovog mjeseca.

Poslije kraćeg prekida, mnoge evropske zemlje nastavile su koristiti ovu vakcinu u svojim programima imunizacije nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) saopštila da je vakcina sigurna. Nekoliko državnih lidera primilo je ovu vakcinu.

AstraZenecina vakcina bila je među prvima i najjeftinijima koje su razvijene protiv COVID-a 19 i planirano je da bude glavna vakcina u zemljama u razvoju, prenio je AP.

Tajvanski premijer Su Ceng Čang rekao je 22. marta novinarima da je upravo primio ovu vakcinu i da ne osjeća nikakve tegobe niti bol.

Premijer Tajlanda takođe je bio prva osoba koja je u ovoj zemlji primila AstraZenecinu vakcinu poslije kraćeg prekida imunizacije, a Indonezija nastavlja njenu upotrebu 22. marta nakon što ju je suspendovala prošle sedmice.

Južnokorejski predsjednik Mun Džae In (68) planira da 23. marta primi ovu vakcinu, pošto je Vlada saopštila da se ona može koristiti kod starijih ljudi.

Britanski premijer Boris Džonson primio je prvu dozu AstraZenecine vakcine u 19. marta i nakon tog izjavio da "nije ništa osjetio".

XS
SM
MD
LG