Dostupni linkovi

Premijeri kantona nakon sastanka sa zvaničnicima FBiH: Mjere daju rezultate


Premijer FBiH Fadil Novalić, arhivska fotografija

Preduzete epidemiološke mjere dovele su smanjivanja broja zaraženih u Federaciji BiH (FBiH) u posljednja dva dana, saopšteno je nakon sastanka premijera ovog bosanskohercegovačkog entiteta Fadila Novalića i entitetske ministrice finansija Jelke Milićević, prenosi Federalna novinska agencija (FENA).

Sastanak, kako je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Novalićevog kabineta održan je online u nedjelju 21.marta.

Novalić je, kako prenesi FENA, svim kantonalnim premijerima ponudio pomoć u provođenju mjera uz angažman Federalne uprave policije i Federalne inspekcije, a stavio je na raspolaganje i druge resurse Vlade FBiH.

Najmanji broj zaraženih, kako je rečeno na online sastanku, je u Unsko-sanskom kantonu što je premijer Mustafa Ružnić objasnio provođenjem mjera i velikim angažmanom policijskih snaga koje pomažu u tome.

Potpuni lockdown u ovom trenutku bi prema njegovom stavu imao pogubne posljedice po ekonomiju.

I premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo, složio se da mjere daju rezultate i rekao da su primjetili da na selima nemaju zaraženih za razliku od gradskih sredina zbog čega su reducirali lokalni prevoz kako bi i dalje tako ostalo.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH zabilježio je 863 slučaja novozaraženih korona virusom od 3.103 testirana uzorka u protekla 24 sata, a prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo najviše oboljelih, 761, je registrovano u ovom kantonu.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 36 smrtnih ishoda uzrokovanih posljedicama korona virusa, od čega je 25 preminulih iz Kantona Sarajevo.

Novi sastanak s premijerima najavljen je za ponedjeljak 22. marta, a kantonalni premijeri pripremiti trebali bi tada prezentovati najnovije izvještaje o aktuelnom stanju, ali i preporuke za dalje postupanje.

Dogovreno je da se zajednički sastanci nastave redovno održavati jednom do dva puta sedmično da bi se harmonizovalo djelovanje unutar FBiH.

XS
SM
MD
LG