Dostupni linkovi

Antikovid protesti u Beogradu i širom Evrope


Protest u Beogradu i širom Evrope protiv COVID-19 i vakcina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Protest u Beogradu i širom Evrope protiv COVID-19 i vakcina

Na centralnom Trgu republike u Beogradu u subotu 20. marta održan je protest protiv novih mera Vlade Srbije, usled povećanog broja zaraženih korona virusom u poslednjih nekoliko nedelja.

Kako je javio reporter Radija Slobodna Evropa (RSE), na protestu se okupilo nekoliko stotina ljudi, koji uglavnom nisu nosili zaštitne maske.

Organizatori protesta zvanično nisu poznati, a svoje okupljanje nazvali su "protestom protiv globalizma i koronadoktature".

Okupljeni su uzvikivali parole: "Nećemo migrante", "Ne damo svetinje", “Živela Sloboda”, “Ua krizni štab”.

Držali su i transparente sa natpisom “Nema predaje” sa zastavom Srbije preko mape Kosova, zatim transparente sa porukama “Dok sa migrantima gradi se Beograd na vodi, mi nećemo živeti u sobodi”, “Stop kovid teroru”, ispisanom na špricu vakcine, kao i zastave sa crnogorskom amblemima i porukama protiv vakcinacije.

Na protestu je govorilo nekoliko ljudi, a govornici su negirali činjenice o virusu i vakcinaciji. Tokom govora čule su se i uvrede na račun medija i LGBT+ populacije, a neki od govornika predstavljeni su kao ekološki aktivisti i pozvali su na "odbranu zemlje" od kompanije RioTinto, koja bi u okolini Loznice trebalo da izgradi rudnik litijuma. Kao glavne krivce za stanje u zemlji govornici su označili predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić.

Sa Trga republike demonstranti su krenuli u protestnu šetnju centralnim ulicama, pored Vlade Srbije, do spomenika srednjevekovnom vladaru Stefanu Nemanji kod glavne autobuske stanice.

Antikovid protest u Beogradu, 20. mart
Antikovid protest u Beogradu, 20. mart

Protest je organizovan je preko društvenih mreža, a nazivan je i “protestom protiv kovidiktature”. Građani su se okupili i pored toga što zvanično nije dozvoljeno okupljanje više od pet ljudi, kako na otvorenom tako i na zatvorenom.

Prema pisanjima građana na društvenim mrežama, ovaj protest deo je globalne akcije protesta protiv novih mera zatvaranja, a slični događaji su održani i u više zemalja sveta.

Nove mere Vlada Srbije donela je 16. marta na insistiranje medicinskog dela kriznog štaba, navela je premijerka Srbije Ana Brnabić. Mere će važiti u perioda od 17-22. marta a nalažu da u Srbiji sve bude zatvoreno, osim apoteka, prehrambenih prodavnica i benzinskih pumpi.

Prema najnovijim podacima, u poslednjih 24 sata u Srbiji je od posledica COVID-19 preminula još 31 osoba, a novozaraženih je 4.687.

Protesti u drugim gradovima

Kako javlja portal „Indeks“, protesti građana protiv epidemioloških mera uvedenih zbog pandemije korona virusa održali su se u četrdesetak zemalja sveta, a u Hrvatskoj u pet gradova, u organizaciji Građanske inicijative "Prava i slobode", i to u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku, prenosi „Indeks“.

Sličan protest organizovan je i u Podgorici, javlja Radio Televizija Crne Gore.

Oko 100 građana okupilo se na Trgu nezavisnosti u Podgorici kako bi pokazali svoje protivljenje merama Ministarstva zdravlja protiv širenja virusa korona. Oni smatraju da nove mere štete ekonomiji, a ne doprinose poboljšanju zdravstvene situacije, prenosi RTCG.

I Nemačka policija je 20. marta u gradu Kaselu suzavcem i pendrecima razbijala demonstracije protiv restriktivnih mera uvedenih zbog epidemije korona virusa, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Više hiljada ljudi okupilo se u Kaselu, a policija se sukobila sa onima koji su pokušali da razbiju policijske barijere. Nekoliko grupa, većina njih su krajnja desnica, protivnici vladinih mera za borbu protiv epidemije, pozvalo je na proteste širom zemlje, prenosi DPA.

U Berlinu je oko 1.800 policajaca bilo u pripravnosti zbog mogućih nereda, ali se na protestu okupilo samo nekoliko desetina ljudi. Takođe se okupilo oko 300 građana u znak protesta protiv demonstracija krajnje desnice.

Demonstracije u Nemačkoj, 20. mart 2021.
Demonstracije u Nemačkoj, 20. mart 2021.

Protesti protiv novih mera zaključavanja organizovani su i u Londonu, a pojedini demonstranti su i uhapšeni, zbog čega su reagovali i pojedini britanski poslanici, koji su upozorili da dozvoljavanje policiji da hapsi ljude zbog protesta „nije prihvatljivo i nedvojbeno nije zakonito“, prenosi Skynews.

U Londonu se okupilo na stotine ljudi, nakon što je više od 60 poslanika pozvalo ministra unutrašnjih poslova da ublaži COVID-19 ograničenja. Okupljeni su držali transparente sa porukama „Prestanite da uništavate živote naše dece“.

XS
SM
MD
LG