Dostupni linkovi

U Srbiji 1,36 miliona prijavljenih za vakcinu


Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu, ilustrativna fotografija
Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu, ilustrativna fotografija

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Marija Obradović izjavila je da se za vakcinaciju preko portala eUprava do sada prijavilo 1,36 miliona građana i ocenila da je to nedovoljno.

Obradović, koja je i članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, naglasila je da je neophodno da se više građana prijavi za vakcinaciju.

"Prijavom preko eUprave stvara se, između ostalog, bolja evidencija koju vrstu vakcina poslati u određene gradove", rekla je Obradović za Radio-televiziju Srbije.

Ona je podsetila da je tokom vikenda počela i vakcinacija onih koji nemaju zakazane termine, a stariji su od 60 godina.

"Imamo 50 procenata ukupno vakcinisanog stanovništva koje je starije od 60 godina. Sugestije iz gradova - svi gradonačelnici su se uključili, promovišu temu, možete da se vakcinišete, nikoga ne vraćamo sa mesta za vakcinaciju", rekla je Obradović.

Govoreći o odzivu za vakcinaciju u romskoj populaciji, nakon što su udruženja Roma zahtevala jednak pristup vakcini, Obradović je izjavila da mobilni timovi obilaze 124 romska naselja u 29 gradova i opština, kako bi pomogli da se prijave oni građani koji nemaju dokumenta i pristup internetu.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, objavljenim 14. marta, u Srbiji je od početka epidemije potvrđeno 516.277 slučajeva infekcije korona virusom, a preminulo je 4.719 građana.

XS
SM
MD
LG