Dostupni linkovi

Fon Kramon: Da li je Dačiću prihvatljiv Martinovićev govor mržnje


Viola Von Cramon, poslanica nemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu
Viola Von Cramon, poslanica nemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) Viola fon Kramon (von Cramon) osudila je u petak veče napad šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića na predstavnike civilnog društva i upitala predsednika Skupštine Srbije da li misli da je takav govor mržnje prihvatljiv.


"Poslanik SNS u parlamentu Srbije Aleksandar Martinović koristio je užasne reči i napao civilno društvo u Srbiji. Ovo je neprihvatljivo. Prijateljski podsetnik: ovo je novi Kodeks ponašanja narodnih poslanika usvojen u decembru", navela je Fon Kramon na svom Tviter nalogu.

Ona je okačila tekst Kodeksa i ukazala na Član 8, u kojem između ostalog, stoji da je narodni poslanik dužan da govorom ne podstiče mržnju i nasilje, da u svom radu i istupanjem u javnosti ne postupa sa predrasudama i ;stereotipima i ne podstiče ih, i da ne koristi izraze, reči i gestikulacije koje vređaju ili omalovažavaju ljudsko dostojanstvo.

Fon Kramon je predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića upitala da li smatra da je prihvatljiv jezik koji je Martinović koristio u napadu na direktorku i programskog direktora Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Vukosavu Crnjanski i Rašu Nedeljkova.

"Ako nema posledica novog Kodeksa ponašanja, zašto ste ga uopšte usvajali? Ili zašto se pretvarate da vam je stalo? Prosto budite otvoreni i recite da narodni poslanici mogu da podstiču mržnju bez posledica", navela je poslanica nemačke stranke Zeleni u EP.

Dodala je da "nevladine organizacije kao što je CRTA i mnoge druge objavljuju radove zasnovane na dokazima, argumentima i analizama".

"Možete da se ne slažete s njima, ali onda molim vas pokušajte da dokažete da nisu u pravu. Lični napadi samo pokazuju da su oni verovatno u pravu", navela je Fon Kramon.

Ona je uz to dodala haštagove "govor mržnje" i "Srbija".

Martinović je u sredu u Skupštini Srbije izneo niz optužbi na račun Crnjanski i Nedeljkova, a naveo je i gde žive i koja kola voze.

XS
SM
MD
LG