Dostupni linkovi

BNV: Nacionalna veća imaće predstavnike u radnim telima za popis u Srbiji


Bošnjačko nacionalno veće učestvuje u radu tela za pripremu popisa u Srbiji
Bošnjačko nacionalno veće učestvuje u radu tela za pripremu popisa u Srbiji

Republički zavod za statistiku je prihvatio predlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) da nacionalna veća aktivno i na svim nivoima učestvuju u radu tela koja organizuju popis stanovništva u Srbiji, koji bi trebalo da bude sproveden u oktobru, rekli su u petak, 19. marta za Radio Slobodna Evropa (RSE), iz tog veća.

Kako su naveli u pisanom odgovoru, predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Jasmina Curić je početkom februara sa saradnicima imala sastanak sa rukovodstvom Republičkog zavod za statistiku, koji je zadužen za popis stanovništva.

„Prisutni su se dogovorili da će se nacionalna vijeća uključiti i pomoći Republičkom zavodu za statistiku u prevođenju materijala za popis na jezicima nacionalnih manjina i pružiti podršku medijskoj kampanji za popis, te će u tom cilju biti sinhronizovane aktivnosti između Zavoda i nacionalnih vijeća“, kažu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Predsednica BNV-a je tom prilikom u ime Koordinacije nacionalnih veća iznela zahtev da nacionalna veća aktivno učestvuju u radu tela koja organizuju popis i to na svim nivoima, od republičkog preko pokrajinskog pa do gradskog i opštinskog.

„Zahtjev je odobren i BNV i ostala nacionalna vijeća će imati svoje predstavnike u republičkim radnim tijelima zaduženim za popis. BNV je već imenovalo svog predstavnika“, navode u BNV.

Nakon sastanka i nakon usaglašavanja sa ostalim nacionalnim većima u Srbiji dogovoreno je da predstavnici nacionalnih veća budu uključeni u rad opštinskih popisnih komisija u opštinama i gradovima gde žive nacionalne manjine i manjinski narodi.

„U toku je uključivanje svih nacionalnih vijeća u rad budućih opštinskih komisija za koje smatramo da su ključne za metodološki ispravno sproveden popis“, navode u BNV.

Kako navode u Bošnjačkom nacionalnovm vijeću, Republički zavod za statistiku će se također uključiti u aktivnosti i kampanje nacionalnih veća u vezi sa popisom stanovništva kao što su tribine, skupovi i medijske kampanje.

U BNV kažu da se uveliko pripremaju za predstojeći popis stanovništva, a svoju kampanju za izjašnjavanje započeće u maju.

„Popis je za Bošnjake u cijelom regionu jako značajan. Pored osnovnog pitanja 'Koliko nas je?', popisom se obezbjeđuje odgovor na pitanje 'Ko smo?', u smislu nacionalne pripadnosti i svih drugih obilježja svakog pojedinca kao i odgovor na pitanje 'Gdje i kako živimo?'“, kažu u BNV.

Redovni popis stanovništva u Srbiji trebalo je da bude održan u aprilu, ali je zbog svetske zdravstvene krize pomeren za oktobar 2021.

Poslednji popis u Srbiji sproveden je 2011. godine. Tada je registrovano oko 7.2 miliona stanovnika. Tom prilikom se više od 145.000 ljudi izjasnilo da pripada bošnjačkoj zajednici.

Albanska zajednica u Srbiji je 2011. odbila da učestvuje u izjašnjavanju s obrazloženjem da su prethodna dva popisa stanovništva bila montirana i da se na njima stalno umanjivao broj Albanaca u Srbiji.

Na bojkot popisa 2011. godine pozvao je i Muamer Zukorlić, tadašnji muftija Islamske zajednice u Srbiji, jedne od dve islamske zajednice koje postoje u Srbiji.
Zukorlić je tada naveo da su obrasci štampani na srpskom jeziku i ćirilici i da su permanentno na proteklim popisima falsifikovani rezultati popisa da bi se eliminisao uticaj Bošnjaka.

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću kažu za RSE da popis stanovništva vide kao instrument kojim je moguće doći do poboljšanja statusa i položaja Bošnjaka u Srbiji, te napominju da se BNV „uvijek protivilo i protiviće se kampanjama koje štete bošnjačkom narodu Sandžaka“.

„Bojkot popisa u Sandžaku, na svu sreću, nije postigao namjeravane rezultate, ali je djelimično oslabio položaj Bošnjaka u Sandžaku. Važno je znati da je popis stanovništva izuzetno važna statistička alatka koju koristi država i važan parametar planiranja razvoja jedne zajednice u oblastima infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, privrede i dr, što sve utiče na raspodjelu javnih prihoda odnosno budžetskih sredstava i na kraju zadire i odražava se na lični standard i kvalitet života svakog pojedinca“, kažu u BNV-u.

U Republičkom zavodu za statistiku su ranije za RSE rekli da sarađuju sa Koordinacijom nacionalnih saveta nacionalnih manjina kako bi se definisala sve nedoumice vezane za sprovođenje popisa.

XS
SM
MD
LG