Dostupni linkovi

Albanci na jugu Srbije bojkotuju popis


Grad Preševo, na jugu Srbije, 20. april 2011.
Grad Preševo, na jugu Srbije, 20. april 2011.
Dan uoči početka popisa stanovništva, Albanci sa juga Srbije, uprkos tvrdnjama predstavnika Evropske unije i međunarodne zajednice da će popis biti sproveden po evropskim standardima, ne odustaju od bojkota tog važnog državnog posla.

Orhan Redžepi, zamenik predsednika Skupštine Preševa, rekao je RSE da odluka o bojkotu popisa, neće biti promenjena jer je doneta na zajedničkoj sednici odbornika albanske nacionalnosti opština Preševo, Bujanovac i Medveđe zbog toga što su prethodna dva popisa stanovništva na jugu Srbije bila montirana i što se na njima stalno umanjivao broj Albanaca.

Nehat Aliu, aktivista Partije za demokratsko delovanje u Preševu, smatra da su razlozi za bojkot potpuno opravdani, a među njih ubraja brojne nerešene probleme i neispunjene obaveze države prema ovom delu Srbije.

"Toga neće biti, ne za to što mi želimo, i ne za to što je to politika nego zbog onoga što nije ispunjeno do sada, pre svega problemi u obrazovanju, informisanju, kulturi, upotrebi jezika i pisma, odnosno, upotrebe albanskih simbola. Svi tiproblemi, na koje smo davno skrenuli pažnju resornim ministarstvima, nisu rešeni", kaže Aliu.
Orhan Redžepi, zamenik predsednika Skupštine optine Preševo, 28. septembar 2011.

Pored toga, Aliu kao argument za bojkot popisa apostrofira i popisne formulare koji su štampani ćirilicom na srpskom jeziku.

"Konkretan je primer popisivača i građana koji treba da se popisuju. Poptuno je legalno pravo da oni koji treba da daju podatke razumeju to pismo. Oni su zbog toga nezadovoljni. Mi tražimo da budemo ravnopravni građani ove države i zbog toga za sada ne postoji ni elementarni osnov da mi učestvujemo na ovom popisu", kaže Aliu.

Za razliku od njega, Dragoljub Filipović, predsednik Popisne komisije opštine Preševo i član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije smatra da nema opravdanih razloga za bojkot popisa i navodi da će popis biti realizovan bez obzira što se iz popisnih komisija povukao najveći broj Albanaca.

"Popis neće proći bez Albanaca i mi ćemo u tamo gde je mešovito stanovništvo imati i Albanca i Srbina jer smo išli sa tom objektivnom procenom da idu po dva popisivača jer novac nije presudan. Tako su stvoreni preduslovi za normalnu upotrebu jezika i komunikaciju. Lakše je kretati se gradom kada su Srbin i Albanac jedan pored drugog, ohrabruju se i imaju komotniji odnos sa građanima", kaže Filipović.
XS
SM
MD
LG