Dostupni linkovi

SAD šalju vakcine Meksiku i Kanadi


Desetine miliona doza AstraZeneca vakcina nagomilale su se SAD čekajući na odobrenje, što je izazvalo međunarodno negodovanje
Desetine miliona doza AstraZeneca vakcina nagomilale su se SAD čekajući na odobrenje, što je izazvalo međunarodno negodovanje

SAD planiraju da pošalju četiri miliona doza vakcina AstraZeneca protiv korona virusa u Meksiko i Kanadu, saopštila je u 18. marta Bela kuća.

Predstavnica za štampu Džen Psaki je rekla da će 2,5 miliona doza Meksiku i 1,5 milion Kanadi biti "na zajam".

"Naš prvi prioritet ostaje vakcinacija američkog stanovništva", rekla je Psaki.

Ali, dodala je, "staranje da i naši susedi mogu da suzbiju virus, važan je korak za zaustavljanje pandemije".

Vakcina AstraZeneka nije još odobrena za upotrebu u SAD-u, ali se to očekuje narednih nedelja. Svetska zdravstvena organizacija, evropski regulatori i desetine zemalja odobrili su tu vakcinu na osnovu studija sprovedenih u Velikoj Britaniji i drugde.

Desetine miliona doza su se nagomilale u SAD čekajući na odobrenje, što je izazvalo međunarodno negodovanje da se zadržavanjem uskraćuje spasavanje života.

Tokom protekle nedelje nekoliko država je suspendovalo upotrebu te vakcine zbog izveštaja o stvaranju ugrušaka krvi u nekoliko desetina slučajeva u Evropi, mada su njome vakcinisani milioni.

Evropski regulator za lekove 18. marta je saopštio da te vakcine ne povećavaju rizik od ugrušaka i da su koristi daleko veće od rizika.

Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard rekao je da je dobra vest što stižu vakcine po dogovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Meksika Andresa Manuela Lopesa Obradora.

Premijer Ontarija, najmnogoljudnije kanadske provincije, Dag Ford, zahvalio je Bajdenu zbog spremnosti da podeli vakcine.

"To rade prave komšije, pomažu jedni drugima u krizi", rekao je Ford.

Iako je Kanada usko povezana sa SAD, Vašington do sada nije dozvolio da se tamo izvozi bilo koja od stotina miliona doza vakcina proizvedenih u Americi, te se Kanada morala okrenuti Evropi i Aziji.

Teškoće u snabdevanju vakcinom su primorale Kanadu da do četiri meseca produži vreme između davanja prve i druge doze da bi svi mogli da se donekle zaštite bar prvom dozom.

Kanadski regulatori odobrili su vakcine Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson and Johnson, ali nabavka je teška.

Kanada je oko 20. mesta u svetu po broju vakcinisanih, ali je to ipak svega osam odsto odraslih koji su dobili bar jednu dozu.

AstraZeneca je među vakcinama koje su dobile hitno odobrenje u Meksiku koji već ima 870.000 doza te vakcine. Takođe ima i Pfizer, SinoVac i Sputnik V, a ukupno više od osam miliona doza.


XS
SM
MD
LG