Dostupni linkovi

Stručnjak SZO: Izvještaj o porijeklu virusa biće jednoglasan i pored pritisaka


Laboratorija u Kini
Laboratorija u Kini

Šef tima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Peter Ben Embarek, koji sa kineskim kolegama završava dugo očekivani izvještaj o porijeklu korona virusa, priznao je da bi se njegovi autori mogli suočiti sa "pritiscima", ali i izrazio uvjerenje da će svi članovi tima profesionalno i jednoglasno odobriti izvještaj.

Peter Ben Embarek, stručnjak za bezbjednost hrane i bolesti koje sa životinja prelaze na ljude, rekao je da se tim nada da će izvještaj, koji ima oko 280 stranica, zajedno sa grafikonima, datumima i prilozima, biti objavljen sljedeće sedmice, prenio je AP.

Ben Embarek, koji je predvodio desetočlani međunarodni tim stručnjaka koji je boravio u Kini u januaru i februaru, priznao je da je bilo političkih pritisaka u vezi pandemije korona virusa a svih strana.

"Ono što možemo da garantujemo je da će svi u timu biti jednoglasni u svojoj podršci izvještaju nakon što tekst bude završen", rekao je on.

Ben Embarek je naveo da je u toku finalno sređivanje teksta izvještaja koji su pisali svi stručnjaci i da je puno vremena potrošeno na prevođenje sa kineskog na engleski jezik.

Kineski Global Times objavio je 17. marta intervju sa Liangom Wannianom, šefom kineskog dijela tima, koji je ukazao na političke pritiske koji su pokazali "ogromno nepoštovanje prema radu naših naučnika".

Liang je rekao da su pojedini političari i svjetski mediji politizovali naučno istraživanje porijekla COVID-a 19, bez obzira na naučne činjenice, zbog lične koristi, "proizvoljno i pogrešno tumačeći naučna saznanja i izvještaje zajedničkog tima".

On je istakao da su obje strane imale potpuno otvorenu saradnju tokom jednomjesečnog istraživanja i da "rezultati zajedničke studije predstavljaju konsenzus kineskih i stranih stručnjaka".

Tim tokom istraživanja u Kinu nije otkrio slučajeve COVID-a 19 prije 8. decembra 2019, rekao je Liang.

XS
SM
MD
LG