Dostupni linkovi

Kina uzvratila na optužbe SAD o uskraćivanju informacija SZO


Tim Svetske zdravstvene organizacije u Kini
Tim Svetske zdravstvene organizacije u Kini

Kina i Sjedinjene Američke Države nastavili su spor o odgovornosti za pandemiju korona virusa čije je poreklo delegacija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) istraživala u Kini.

Savetnik Bele kuće za državnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan) rekao je 12. februara da je Vašington "duboko zabrinut zbog načina na koji su prenošeni rani nalazi istrage COVID-19 i zbog postupka kojima se do njih došlo".

"Nužno je da izveštaj (SZO) bude nezavisan, i da u nalazima stručnjaka ne bude intervencija kineske vlade ili promena (podataka)", rekao je Saliven i istakao da "Kina mora staviti na raspolaganje svoje podatke od najranijih dana pojave (virusa) da bi bolje razumela ovu pandemiju i pripremila se za sledeću".

Kina je dva dana kasnije, 14. februara, izjavom svoje ambasade u Vašingtonu odgovorila da su SAD već "teško oštetile međunarodnu saradnju" u vezi s pandemijom, a da sada "upiru prstom u druge zemlje koje su verno podržavale SZO i (upiru i u) samu SZO".

Kina je ipak pozdravila odluku novog američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da vrati SAD u SZO, čime je on preokrenuo odluku prethodne vlade Donalda Trampa.

Rab: Britanija deli zabrinutost SAD

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab (Dominic Raab) izjavio je da deli zabrinutost sa SAD da li je Kina omogućila pun pristup podacima istražnom timu SZO.

"Delimo zabrinutost da li će istražni tim SZO imati punu saradnju i dobiti odgovore za kojima traga i stoga ćemo nastaviti da vršimo pritisak da im se omogući potpuni pristup podacima koji su im potrebni", rekao je Rab u intevjuu za BBC, a prenosi Rojters.

Član istražnog tima SZO Džon Votson (John Watson) izjavio je u odvojenom intervjuu za BBC da su istražitelji dobili veliki broj informacija i analizirali prve slučajeve COVID-19 iako im kineske vlasti nisu stavile na uvid sirove podatke.

Tim SZO s naučnicima iz deset država sveta je prošle nedelje, posle više od mesec dana rada, napustio kineski Vuhan - mesto verovatnog porekla pandemije.

XS
SM
MD
LG