Dostupni linkovi

Institucije BiH i dalje na privremenom finansiranju


Sednica Vijeća ministara BiH (fotoarhiv: decembar 2020)
Sednica Vijeća ministara BiH (fotoarhiv: decembar 2020)


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BIH) usvojilo je 17. marta Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period april – jun 2021. godine.

Prema usvojenoj Odluci, insitucijama BiH u naredna tri mjeseca biće na raspolaganju 249 miliona KM (oko 125 miliona eura), što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Iako je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 18. februara usvojilo Nacrt Zakona budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, budžet nije usvojen, jer je Predsjedništvo BiH 11. marta Nacrt Zakona budžeta vratilo Vijeću ministara BiH.

Kako je tada obrazložio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, to je učinjeno zbog toga što budžetom nisu „predviđena sredstva za borbu protiv bolesti COVID-19“.

Iz Vijeća ministara poručuju kako je u toku finalizacija Nacrta zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu u skladu sa zahtjevima Predsjedništva BiH o uvrštavanju sredstava za borbu protiv kovida.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je 16. decembra 2020. donijelo odluku o privremenom finansiranju državnih institucija za prvi kvartal 2021. u iznosu od 249 miliona marka (127,4 miliona eura) zbog neusvajanja formalnog budžeta.

Na sjednici održanoj 17.marta u Sarajevu, Vijeće ministara je usvojilo Plan – utvrđeni doprinos Bosne i Hercegovine (NDC) za period 2020. – 2030. godine.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina izražava namjeru za smanjenjem emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte na globalnom nivou, u skladu sa smjernicama Pariškog sporazuma, kao i globalnim politikama Evropske unije u skladu sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan, koja predstavlja skup smjernica i politika za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će NDC za period 2020 – 2030. godine dostaviti kontakt-instituciji za Okvirnu konvenciju UN o promjeni klime (UNFCCC) za BiH, u svrhu njegovog dostavljanja prema Sekretarijatu UNFCCC konvencije.

Vijeće ministara BiH, donijelo je i Odluku o imenovanju Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini.

Koordinacioni odbor je nadležan da prati provođenje Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja i Akcionog plana, koordinira i inicira aktivnosti sa nadležnim organima u BiH, priprema revidiranu strategiju i akcioni plan, te jednom godišnje izvještava Vijeće ministara BiH u vezi sa realizacijom ciljeva iz strategije i akcionog plana.

Na sjednici održanoj u srijedu 17.marta Vijeće ministara je imenovalo Danijelu Mrdu za direktoricu, te Šimuna Novakovića i Fuada Ohranovića za zamjenike direktora Arhiva Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG