Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH usvojilo Nacrt budžeta institucija za 2021.


Vijeće ministara BiH, arhivska fotografija

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je održana u četvrtak 18. februara u Sarajevu većinom glasova je usvojen Nacrt Zakona budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu.

Tokom prošle godine, institucije BiH su finansirane na osnovu Odluke o privremenom finansiranju. Ista odluka je bila na snazi i tokom cijele 2019. godine, jer u BiH nije bila konstituisana vlast nakon izbora 2018. godine.

Nacrt zakona o budžetu institucija danas je usvojen sa pet glasova i četiri protiv, saopšteno je iz Vijeća ministara uz napomenu da će ga ‘Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje'.

Odluku o usvajanju Nacrta Zakona bužeta medijima je prethodno u četvrtak saopštio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

On je rekao da je će, po ustavnoj proceduri, biti proslijeđen Predsjedništvu BiH ‘koje je ustavni predlagatelj i može da izmijeni Nacrt Zakona’.

“Ali evo, izražavam zadovoljstvo što je Nacrt Zakona usvojen, ne izražavam zadovoljstvo što to nije bilo jednoglasno”, rekao je Bevanda.

U međuvremenu se oglasio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija i, kako prenosi novinska agencija SRNA, rekao je da ministri iz reda srpskog naroda nisu glasali za Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu iz više razloga, a najvažnije je što nisu planirana sredstva za saniranje posljedica pandemije COVID 19.

"Upozorili smo i rekli da smo u budžetu za prošlu godinu planirali više od 40 miliona KM za tu namjenu i da je za nas iz Republike Srpske neprihvatljivo da se to ne planira u ovoj godini, jer će troškovi saniranja posljedica ako ne veći sigurno biti isti ili manji nego što su bili u prošloj godini. Bili smo spremni razgovarati i o manjem iznosu nego što je bio prošle godine, ali nikako nismo mogli prihvatiti da u te svrhe nema planirana nijedna KM", rekao je Tegeltija za SRNU.

I u martu prošle godine Vijeće ministara BiH je usvojilo Nacrt budžeta BiH za 2020. bez saglasnosti predstavnika iz Republike Srpske.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je 16. decembra 2020. donijelo odluku o privremenom finansiranju državnih institucija za prvi kvartal 2021. u iznosu od 249 miliona marka (127,4 miliona eura) zbog neusvajanja formalnog budžeta.

XS
SM
MD
LG