Dostupni linkovi

REM: Prikazivanje odsečenih glava nije uznemirilo javnost


Serbia - Olivera Zekić, Journalist, undated
Serbia - Olivera Zekić, Journalist, undated

Na sednici Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zaključeno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije uznemirio javnost nedavnim emitovanjem odsečenih glava na više od deset domaćih televizija, među kojima su i one s nacionalnom frekvencijom, izjavila je predsednica Saveta REM, Olivera Zekić.

"Kod emitovanja odsečenih glava nema pokretanja postupka, jer smo većinom glasova doneli odluku da nije bilo nikakvog uznemiravanja javnosti. To je bio javni interes, za razliku od gospođe Judite Popović, koja je tvrdila suprotno i bila je jedina koja je iznela takvu vrstu mišljenja", rekla je Zekić za portal Nova.rs.

Ona je tako prokomentarisala prijavu koju je članica Saveta REM Judita Popović 15. marta podnela zbog emitovanja odsečenih glava žrtava mafijaške bande Veljka Belivuka na više od deset televizija u udarnom terminu, uživo, od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Popović je za list „Danas“ 16. marta izjavila je da je tužilaštvo trebalo da reaguje na objavljivanje fotografija žrtava za čija se ubistva sumnjiči kriminalna grupa Veljka Belivuka, jer se radi o zloupotrebi dokaza iz krivičnog postupka, što je nedopustivo.

Popović, koja je 15. marta podnela prijave REM-u zbog emitovanja tih fotografija kao i zbog kontinuiranog nasilja u rijaliti programima, rekla je za list Danas da je i to telo bilo "u obavezi da reaguje po službenoj dužnosti, i pre nego što se tako nešto emitovalo".

"Nije smelo da se dozvoli da ti snimci budu predstavljeni tako širokoj publici, u udarnom terminu. Savet je u obavezi da štiti interes javnosti a zakonske povrede su takve prirode da su direktno suprotstavljene zakonskoj oblasti poštovanja ljudskih prava", rekla je Popović.

"Pravilnik o rijalitiju nije uopšte bio na dnevnom redu, niti će, iz prostog razloga što je prošle godine stavljena tačka na tu priču, i nema izrade pravilnika o rijalitiju", kazala je Olivera Zekić.

Ministar policije Aleksandar Vulin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prikazali su 6. marta uveče, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, fotografije tela dve žrtve za čija ubistva je osumnjičena kriminalna grupa Veljka Belivuka.

Vučić i Vulin su pre prikazanja fotografija upozorili da je reč o uznemirujućem sadržaju, ističući da su se trudili da identitet žrtava bude zaštićen.

XS
SM
MD
LG