Dostupni linkovi

Von der Leyen najavila oštrije restrikcije na izvoz vakcina


Predsednica Evropske komisije (EK), Ursula von der Leyen (fon der Lajen) je najavila dodatne restrikcije na izvoz vakcina protiv COVID-19.

„Nalazimo se u krizi veka“, izjavila je predsednica EK na konferenciji za novinare.

Ove restrikcije prema njenim rečima će se posebno odnositi na one države na kontinentu koje imaju „neproporcijalno“ veću stopu vakcinacije u odnosu na EU.

„Ako se ova situacija ne promeni, moraćemo da razmislimo o tome kako izvoz u zemlje proizvođače vakcina zavisi od njihovog nivoa otvorenosti. Razmislićemo o tome da li je izvoz u zemlje koje imaju veće stope vakcinacije od nas i dalje proporcionalan“, poručila je predsednica EK.

Ova najava Urusle von der Leyen se posedno odnosi na Veliku Britaniju, zbog koje se smatra da kompanija AstraZeneca nije u stanju da snabdeva evropske zemlje u skladu sa ugovorm. Ne želeći da predstavi detalje koje će restrikcije da se pošostre ona je samo istakla da su 'sve opcije na stolu“.

Nakon spora sa AstraZeneca koja nije ispoštovala ugovor sa EU i poslala preko 60 odsto doza vakcine manje od dogovorenog, EK je početkom godine uvela mehanizam zabrane izvoza vakcina bez ranijeg odobrenja.

Zbog slabog snabdevanja, EU je do sada vakcinisala manje od deset odsto stanovništva dok je Velika Britanija znatno napredovala u procesu imunzacije njenih građana.

XS
SM
MD
LG