Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Bez indicija o krivičnom delu u smrti bivšeg saradnika Borisa Tadića


Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da se nekadašnji političar i advokat Vladimir Cvijan utopio u Dunavu 5. januara 2018. godine i da je taj slučaj arhiviran jer nije bilo nikakvih indicija da se radi o krivičnom delu.

Saopštenje Tužilaštva objavio je portal Insajder 16. marta, u danu kada je bivši predsednik Srbije Boris Tadić zatražio da Vlada i nadležne vlasti hitno objave izveštaj o uzroku smrti Vladimira Cvijana, Tadićevog nekadašnjeg saradnika.

Takođe, Tadić je u izjavi agenciji Beta, zatražio da nadležne institucije u Srbiji objave razloge, kako je naveo, trogodišnjeg ćutanja.

Cvijan (42) je do 2010. godine bio u krugu Tadićevih saradnika. Dve godine pre promene vlasti u zemlji, napustio je Tadićev kabinet i priključio se Srpskoj naprednoj stranci partiji današnjeg predsednika Srbije Aleskandra Vučića. Ubrzo je napustio i SNS uz kritike upućene na račun te stranke.

Tužilaštvo: Nema elemenata krivičnog dela

U saopštenju Tužilaštva navodi da je dežurni tužilac 5. januara 2018. godine obavešten da je u vodi zatečeno muško telo srednje dobi. Identitet u tom trenutku nije bio poznat, pa je dežurni tužilac po službenoj dužnosti naložio obdukciju, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog i uzrok smrti.

"Na telu pokojnog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikološkiih analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Kako je javnost saznala za Cvijanovu smrt?

Za Cvijanovu smrt, javnost je saznala tri godine kasnije, iz izjave predsednika Advokatske komore Beograda (AKB) Jugoslava Tintora.

Tintor je 16. marta agenciji Beta rekao da su za smrt Cvijana saznali nakon dopisa Poreske uprave.

"Poreska uprava je tražila da se AKB izjasni da li je Cvijan aktivan advokat. Nakon provere u matičnoj službi, saznali smo da je kolega Cvijan preminuo 5. januara 2018. godine", kazao je predsednik AKB.

Ko je bio Vladimir Cvijan?

Vladimir Cvijan je od 2004. godine bio pravni konsultant kabineta predsednika Borisa Tadića i sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije.

U februaru 2008. godine, Cvijan je imenovan za Tadićevog savetnika, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara predsednika Srbije.

Predsedništvo je napustio 2010. godine zbog, kako je tvrdio, neslaganja sa reizborom sudija. Iste godine je pristupio Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

U tom periodu vratio se i advokaturi. Zastupao je Sretena Jocića, poznatog po nadimku Joca Amsterdam, u postupku za ubistvo hrvatskog novinara Iva Pukanića iz 2008. Jocić je 2015. godine oslobođen optužbi za to krivično delo.

Na parlamentarnim izborima 2012. godine, kada je SNS osvojila vlast u Srbiji, Cvijan je izabran za poslanika. Cvijan je SNS napustio naredne godine, a uz ostavku na sve partijske funkcije i zahtev da bude izbrisan sa spiska članova, objavio je otvoreno pismo u kojem je kritikovao vlast i postupke Srpske napredne stranke.

Tadić: 'Neverovatno i simptomatično' da vest nije objavljena

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da je za svog nekadašnjeg saradnika saznao tek u ponedeljak (15. mart 2021.). Ukazao je da je "neverovatno i krajnje simptomatično" da to nigde nije objavljeno već tri godine.

"Šta god da je uzrok njegove smrti, nedopustivo je da živimo u državi u kojoj je moguće da ljudi prosto nestaju i da se tek nakon tri godine saznaje da je mrtav bivši generalni sekretar Predsedništva iz vremena mog mandata, poslanik i funkcioner SNS-a, a potom i otvoreni protivnik režima Aleksandra Vučića", rekao je Tadić.

Dodao je da ovaj slučaj "podseća na najmračnije trenutke naše političke istorije".

"Čak i da je umro prirodnom smrću, nezamislivo je da to ne bi bilo objavljeno da je on i u vreme smrti ostao istaknuti poslanik i funkcioner SNS-a i privržen ovom režimu", rekao je Tadić.

Narodna stranka: Saopštiti uzrok i okolnosti smrti

Opoziciona Narodna stranka, na čijem je čelu nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke i bivši šef diplomatije Vuk Jeremić, pozvala je nadležne institucije da saopšte uzrok i okolnosti smrti Vladimira Cvijana.

"Zbog čega je od javnosti sakrivena informacija o smrti i obavljenoj obdukciji bivšeg državnog službenika i glasnog kritičara aktuelne vlasti", navodi se u saopštenju Pravnog saveta Narodne stranke.

Narodna stranka je naglasila da javnost mora da dobije odgovor pod kojim je okolnostima Cvijan izgubio život.

XS
SM
MD
LG