Dostupni linkovi

U Srbiji od srede oštrije mere i zatvaranja


Detalj iz gradskog prevoza u Beogradu
Detalj iz gradskog prevoza u Beogradu

Premijerka Srbije Ana Brnabć izjavila je da će od utorka uveče, 16. marta, do ponedeljka, 22. marta biti na snazi mere koje su važile tokom vikenda kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

„Od večeras do ponedeljka sve se zatvara, radiće samo prehrambrene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe. Nećemo uvoditi policijski čas i zabranu kretanja. Pa ćemo od ponedeljka videti“, poručila je Brnabić posle sednice Krizbog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa.

Odgovarajući na pitanja novinara premijerka je rekla da državne institucije nastavljaju da rade, kao i proizvodni kapaciteti, pošte i banke, a da sve ostalo koliko je moguće prelazi na online.

„Biće zatvoreni kafići, restorani, prodavnice“, objasnila je.

Dodala je da će skijališta raditi, ali da će restorani i kafići u skijaškim centrima biti zatvoreni, izuzev u hotelima ali samo za hotelske goste, te da će biti pojačane inspekcije.

Kako je navela medicinski deo Kriznog štaba tražio je da se skijališta potpuno zatvore.

"Mislim da nije realno da se neko zarazi na stazi, već se to događa u kafićima i restoranima", rekla je premijerka.

Prema njenim rečima biće otvoreni i vrtići, a niži razredi osnovne škole najverovatnije će od ponedeljka preći na online nastavu makar na sedam dana.

Ona je rekla da su ove mere, pre svega, podrška zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sektoru.

Nakon obraćanja premijerke Krizni štab je precizirao da će od večeras u 20 časova biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport...

Kako je vikend uobičajeno neradan, Krizni štab naglašava da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

Mere su donesene nakon više apela medicinskog dela Kriznog štaba, zbog velikog broja novoobolelih prethodnih nedelja.

"Ovo je kompromisno rešenje zato što su oštre mere, ali su na snazi pet dana iako je medicinski deo kriznog štaba tražio da one budu najmanje 14 dana", navela je premijerka Brnabić.

Da li će se one produžiti "zavisi od svih nas", poručila je.

Premijerka je najavila da će se dodatno razgovarati sa onima koji su ugroženi ovim merama, poput ugostitelja.

Premijerka Brnabić je poručila da se očekuje da u narednim nedeljama masovna vakcinacija krene da daje ozbiljne rezultate i da brojevi obolelih počnu da stagniraju.

Ona je ponovo apelovala na građane da se vakcinišu navodeći da svakog dana ima između 10 i 12 hiljada novoprijavljenih za vakcinaciju.

"Zamolila sam predsednika Aleksandra Vučića da zamoli partnere iz Kine da nam ranije pošalju dodatne količine Sinofarma od 500 hiljada vakcina čija je isporuka najavljena za početak aprila", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je u Srbiju u ponedeljak, 15. marta, stiglo oko 16 hiljada Fjzerovih vakcina, a da će 22. marta stići još skoro 60 hiljada. Dodala je da se do kraja nedelje očekuju dodatne ruske Sputnjik V vakcine.

Ona je navela da još uvek ima AstraZeneka vakcine, ali da se građani zbog negativne kampanje razmišljaju da li da je prime.

"Molim ljude da veruju svojoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Mi smo uvereni u potpunu bezbednost te vakcine, Svetska zdravstvena organizacija takođe", poručila je premijerka.

Do sada je 10 evropskih država obustavilo imunizaciju vakcinom AstraZeneka. Među njima su Nemačka, Francuska, Italija i Španija. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala države da ne prekidaju imunizaciju vakcinom kompanije AstraZeneka.

U Srbiji su odobrene četiri vakcine - proizvođača Fajzer/Biontek, ruska Sputnjik V, kineski Sinofarm i AstraZeneka.

Ruska i kineska vakcina nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropske agencije za lekova (EMA). Ova evropska agencija je 4. marta saopštila je da je započela "kontinuirani pregled" Sputnjika V.

Prema podacima Ministarstva zdravlja od 15. marta, u poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica bolesti COVID-19 preminulo još 28 osoba, dok su registrovan 4.634 novozaražene osoboe virusom korona.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 4.747, dok je procenat smrtnosti 0,91.

XS
SM
MD
LG