Dostupni linkovi

Palmer: Želimo međusobno priznanje Srbije i Kosova


Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Matthew Palmer

Kompromis je ključan za napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izjavio je Metju Palmer, pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„SAD veruju da bi jedino uz međusobno priznanje suštinski moglo da se ide napred. I to je ono što bismo voleli da vidimo. To ne znači da u međuvremenu ne bismo pozdravili korake i sporazume manjih razmera koji vode u tom pravcu“, rekao je Palmer u javnom onlajn razgovoru sa Entonijem Godfrijem, ambasadorom SAD u Srbiji 15. marta.

Palmer je naveo da se SAD nadaju sporazumu Beograda i Prištine o pronalaženju nestalih osoba i dodao da je stav Vašingtona da bi sporazum o normalizaciji odnosa Srbiji i Kosovu otvorio put u Evropsku uniju.

„Tada će Srbija i Kosovo biti partneri u EU. U neku ruku to zahteva volju da se zajednički radi na sporazumu kojim bi strane jedna drugu priznale za partnera. To je nešto što je dugoročna vizija i cilj koji bi stvorio najbolju budućnost za Kosovo i Srbiju“, dodao je Palmer.

On je rekao da je te stavove SAD preneo Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, sa kojim je 15. marta o aktuelnim pitanjima na Balkanu razgovarao video vezom iz Vašingtona.

U saopštenju iz Kabineta predsednika Srbije saopšteno je da su se sagovornici složili da su mir i stabilnost od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak regiona.

“Predsednik Vučić istakao je da će Srbija nastaviti da se zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa”, saopštio je Kabinet predsednika Republike Srbije.


U javnom video razgovoru na Fajsbuku sa ambasadorom Godfrijem, koji je
Ambasada SAD u Beogradu najavila pod naslovom „Diploćaska“, Metju Palmer istakao je da SAD podržavaju dijalog koji se vodi posredstvom Evropske unije i njenog predstavnika Miroslava Lajčaka.

„Uveren sam da vodi fer i transparentan proces koji će dati priliku Beogradu i Prištini da postignu sporazum o punoj normalizaciji odnosa. Ima našu podršku i ubeđen sam da će uspeti u tome“, naglasio je Palmer.

Palmer i ambasador Godfri izrazili su zabrinutost zbog, kako su rekli, neprijateljske atmosfere u kojoj u Srbiji radi deo novinara i medija u Srbiji.

„Ako Srbija želi da nastavi evropskim putem, mora da primeni neophodne reforme. One podrazumevaju i otvaranje medijskog prostora, dakle i nesmetan rad istraživačkih novinara čija uloga je prvenstveno kontrola rada vlasti“, naveo je Palmer.

Odgovarajući na pitanje jednog od gledalacao o sudbini američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC otvorene septembra prošle godine u Beogradu, nakon što je u januaru 2021. ostavku dao direktor Džon Jovanović, ambasador Godfri rekao je da će njen rad biti nastavljen.

„DFC je važan deo onoga što ovde želimo da postignemo. Ekonomska normalizacija i dalje je važan deo naše politike i taj napor biće nastavljen i sa administracijom američkog predsednika Džozefa Bajdena. Trenutno sa Ministarstvom finansija radimo na tome da se nastave projekti koji su započeti“, naveo je Godfri.

Kancelarija DFC u Beogradu otvorena je kao deo sporazuma o normalizaciji
ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije koji su u Vašingtonu, u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, 4. septembra 2020. potpisali predsednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti.

Kancelarija DFC u Beogradu kao početak primene Vašingtonskog sporazuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Kako je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) rečeno u Ministarstvu saobraćaja Srbije, predviđeno je da se preko nje realizuju infrastukturni projekti vredni 3,7 milijardi evra, među kojima su autoput Niš-Priština i rekonstrukcija pruge na tom pravcu.

Dvojica američkih diplomata pohvalila su kampanju vakcinacije protiv korona virusa u Srbiji, i njenu regionalnu ulogu tokom pandemije, kao i poslovne uslove koje stvara za dolazak inostranih investitora.

XS
SM
MD
LG