Dostupni linkovi

Srbija i SAD potpisali sporazum o podsticanju investicija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) potpisali su 21. januara u Vladi Srbije, Međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za otpočinjanje aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i direktor kancelarije DFC u Srbiji Džon Jovanović.

Siniša Mali je izjavio da je potpisan izuzetno važan sporazum o podsticanju investicija.

“Sporazum je od velike važnosti za ekonomski razvoj naše zemlje i ostvarivanje visokih stopa privrednog rasta koje smo definisali u budžetu za 2021. godinu kao i za godine koje su pred nama“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, tri su razloga zašto je za građane Srbije, a naročito privrednike, ovaj Sporazum, od izuzetnog značaja.

„Prvi razlog je, što on potvrđuje da se Vašingtonski sporazum i dalje primenjuje. Podsetio bih da je jedana od tačaka tog Sporazuma bila i otvaranje Američke razvojne agencije u Srbiji koja pokriva ceo region. To smo ispunili, agencija se otvorila još u septembru prošle godine a sa ovim Sporazumom sada otvaramo vrata daljoj saradnji sa američkom administracijom. Zbog toga je za građane Srbije to veoma važna vest“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, drugi važan razlog je što Sporazum ukazuje na veliko poverenje koje američka administracija ima u ekonomske reforme koje sprovodi Srbija, a treći razlog zbog kojeg je ovaj dokument značajan je što predstavlja preduslov za realizaciju garantne šeme koja će u saradnji sa DFC i komercijalnim bankama u Srbiji biti sprovedena u Srbiji.

„Ostajemo posvećeni tome da garantnu šemu sa DFC usaglasimo do kraja prvog kvartala i da već do kraja drugog kvaratala taj novac bude na raspolaganju našim preduzećima i poslovnim bankama kako bi obebzedili postojeća radna mesta i otvorili nova“, rekao je Mali i precizirao da je reč o iznosu od oko milijardu dolara.

Mali je dodao da će taj novac biti na raspolaganju privrednicima, malim i srednjim preduzećima, za obrtna sredstva i za investicije.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je da ovaj Sporazum pokazuje posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije.

„Srbija ima podršku SAD da ostvari svoj cilj punih evropskih integracija i budućnost kao ekonomski lider na Balkanu. Ovaj sporazum omogućiće da DFC upotrebi ceo svoj spektar finasijskih instrumenata kao što su finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i kadrove za tehničku pomoć. Cilj nam je da ovim instrumentima mobilišemo nove investicije u Srbiji, i to ne samo strane već i investicije domaćih srpskih srpskih kompanija da bi se otvarala nova radna mesta i podržao razvoj privrede“, rekao je Godfri.

Godfri je na svom Tviter profilu napisao da SAD podržavaju cilj Srbije “da dostigne punu integraciju u EU i budućnost u kojoj će srpska privreda pomoći rast celog regiona”.

Direktor kancelarije DFC u Srbiji Džon Jovanović istakao je da Sporazumom otvara iskorišćavanje putnog potencijala DFC u Srbiji. On je podsetio da je naša zemlja jedna od prvih zemalja sa kojima je DFC sklopila ugovor o podsticanju ulaganja.

„Otkako smo otvorili kancelariju neumorno radimo da bi dodatno angažovali javni i privatni sektor u širem regionu. Prisustvo DFC potvrđuje spremnost Amerike da zajedno sa našim evropskim partnerima proširimo finansijsku pomoć Srbiji zasnovanu na zajedničkim vrednostima, da bi Srbija na kraju ostvarila svoju evropsku budućnost“, rekao je Jovanović.

Podsetimo, sporazumom koji su 4. septembra u Vašingtonu potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti predviđen je niz zajedničkih projekata Srbije i Kosova koji bi u narednom periodu trebalo da budu realizovani uz pomoć kancelarije američke razvojne agencije (DFC), a prva stavka u sporazumu odnosi se na izgradnju autoputa Beograd- Priština.

XS
SM
MD
LG