Dostupni linkovi

Premijer Kantona: Sarajevo 'najveće žarište u Europi'


Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je da je Sarajevo trenutno "najveće žarište (korona virusa) u Europi".

"Ne želim da postanemo novi Bergamo (grad u Italiji, koji je bio najveće žarište korona virusa tokom prvog vala pandemije 2020.godine) i učinit ćemo sve da tako ne bude", izjavio je Forto 15. marta na vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (jedan od deset kantona u bh. entitetu Federacija BiH), održane zbog pogoršane epidemiološke situacije na području glavnog grada Bosne i Hercegovine.

On je naglasio kako je situacija u Kantonu Sarajevo krajnje ozbiljna i da očekuje podršku Skupštine.

"Dva aspekta su bitna - jedan zdravstveni, drugi ekonomski. Od Skupštine očekujem da nam daju podršku, kako bismo mogli adekvatno reagirati u slučaju pooštravanju trenutnih mjera", dodao je Forto.

Direktor Opće bolnice "Prof. dr Abdulah Nakaš", Ismet Gavrankapetanović izjavio je kako ne treba širiti paniku među građanima.

"Ne trebamo širiti paniku, trebamo hladne glave što bolje se organizovati, jer panika ozbiljno šteti zdravlju. Smještanje COVID-19 oboljelih pacijenata u sportske dvorane ne dolazi u obzir. Ako bi se za takvo što odlučili, to bi moglo imati ozbiljne posljedice. Dvorane samo pogoduju širenju zaraze", rekao je Gavrankapetanović, dodajući da ima obećanje direktora Kliničkog centra Tuzla (na sjeveoroistoku BiH) o izmještanju pacijenata u taj klinički centar ako bude potrebno.

Ranije je direktorica Kliničkog centra Sarajevo (KCUS) Sebija Izetbegović izjavila za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je u toj zdravstvenoj ustanovi proglašeno vanredno stanje zbog pogoršane epidemiološke situacije.

"Jučer (nedjelja) je bilo 478 bolesnika, a danas je to broj od 519. U toku noći, nažalost, umrlo je 12 bolesnika. U ovom trenutku imamo 60 izrazito teških bolesnika u posebnom respiratornom centru i potpunu popunjenost našeg cijelog odjela intenzivne njege. Kapaciteti Klinike Podhrastovi potpuno su popunjeni, tako da smo mi na Kriznom štabu proglasili vanredno stanje u Kliničkom centru", izjavila je Izetbegović za RSE.

U Kantonu Sarajevo su tokom posljednja 24 sata, nakon laboratorijskih analiza 1.359 uzoraka, evidentirana 502 nova slučaja COVID-19 infekcije. Trenutno je u KS hospitalizirano 666 osoba koje se liječe od zaraze korona virusom.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nalazi se 519 pacijenta, a u Opštoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš" 147 pacijenata. Pomoć respiratora koristi 10 osoba. Kanton Sarajevo u ponedjeljak, 15. marta bilježi 4.599 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

Od petka, 12. marta u 20 sati, do ponedjeljka 15. marta u sedam sati ujutro, na području Kantona Sarajevo je bio na snazi djelomičan "lockdown" (zaključavanje). Bili su zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri.

XS
SM
MD
LG