Dostupni linkovi

Škole i fakulteti u Kantonu Sarajevo od 12. marta prelaze na online nastavu


Nakon porasta broja zaraženih korona virusom u Kantonu Sarajevo (KS), jednom od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH, Krizni štab ovog kantona donio je odluku da od petka, 12. marta, sve osnovne, srednje škole i fakulteti pređu na online nastavu, saopštio je u četvrtak Edin Forto premijer KS.

Iz ove odluke su izuzete jedino škole za djecu sa poteškoćama i vrtići rekao je Forto.

On je naveo da je sjednica Vlakde KS još uvijek u toku i da će dodatne mjere koje je razmatrao Krizni štab KS biti naknadno saopštene.

„Dakle, djeca ne idu u škole od sutra,“ rekao je Forto.

Od petka, 12. marta, u KS biće zatvoreni svi poslovni objekti, uključujući ugostiteljske i tržne centre.

Dozvoljen je i rad objektima koji prodaju hranu i piće, a mogući će biti i sportski događaji na otvorenom, bez publike. Radiće apoteke, benzinske pumpe i gradski prevoz.

Mjere je preduzela kantonalna vlada kako bi time uticala na sprečavanje širenja korona virusa, koji izaziva bolest COVID-19.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 524 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 872 pacijenta. Trenutno je u KS hospitalizirano 477 osoba, a aktivno je 3.756 slučajeva korona virusa.

XS
SM
MD
LG