Dostupni linkovi

Aktivisti Hong Konga traže pomoć dijaspore


Protest u Hong Kongu u junu 2020. godine, ilustrativna fotografija

Aktivisti Hong Konga nastavljaju borbu, ali ovog puta među građanima koji žive u inostranstvu, nakon što su kineske vlasti promenile izborni sistem u toj poluautonomnoj oblasti, piše agencija AP.

U pismu pod nazivom "Hongkonška povelja 2021. godine", aktivisti su naveli da "brojni stanovnici Hong Konga nemaju drugog izbora nego da emigriraju, dok oni koji ostaju u gradu, žive u stalnom strahu od političkog progona".

"Izborna reforma 2021. godine koju je nametnula Kineska komunistička partija dalje je uništila demokratske elemente na izborima, zakucavajući poslednji ekser u kovčeg 'Jedna zemlja, dva sistema'", piše u pismu u kojem se aludira na predviđeni okvir upravljanja gradom nakon što je Velika Britanija 1997. predala Hong Kong kineskim vlastima.

U pismu, koje je potpisalo osam istaknutih opozicionih ličnosti, traži se međunarodna podrška za suprotstavljanje "globalnoj agresiji" vladajuće Kineske komunističke partije, zajedno sa reformama vlade i policije i ukidanjem kontroverznog zakona o nacionalnoj bezbednosti koji je nametnut prošle godine.

Desetine aktivista, uključujući bivše poslanike, optuženo je prema tom zakonu, zbog čega su mnogi zatražili azil u inostranstvu. Opozicija zato smatra da dijaspora ima odgovornost veću nego ikada do sada.

"Nadamo se da će naše prekookeanske zajednice moći da nastaviti borbu do dana kada ćemo moći da biramo svoje lidere", poručuje opozicija.

U Hong Kongu su tokom 2019. organizovani višemesečni antivladini protesti, na šta su vlasti u Pekingu uzvratile represivnim merama.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab (Dominic Raab) je 13. marta izjavio da je odluka Pekinga da "uvede radikalne promene kako bi se ograničilo učešće u hongkonškom izbornom sistemu... deo obrasca osmišljenog za uznemiravanje i gušenje svih kritičkih glasova".

XS
SM
MD
LG