Dostupni linkovi

Palmer video linkom razgovara sa Vučićem, popodne na Fejsbuku s građanima



Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju (Matthew) Palmer razgovaraće u ponedeljak, 15. marta, putem video veze sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tokom popodneva će, zajedno sa ambasadorom SAD u Beogradu Entonijem Godfrijem (Anthony Godfrey), uživo putem Fejsbuka odgovarati na pitanja građana.

"Pridružite se ambasadoru Godfriju i zameniku pomoćnika državnog sekretara Metu Palmeru u virtuelnom razgovoru... Njih dvojica će razgovarati o naporima SAD da pomognu Srbiji na njenom putu ka EU, o tome šta Metu nedostaje iz vremena kada je živeo u Srbiji, a spremni su i da odgovore na vaša pitanja", objavila je američka ambasada na Tviteru uz poziv na "diploćasku".


Palmer je 12. marta na online sastancima sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem rekao da je kompromis osnova budućeg sporazuma Kosova i Srbije i da Vašington ne namerava da vrši pritisak na dve strane.

On je u razgovoru sa Anom Brnabić kazao da Vašington podržava proces koji vodi Evropska unija i da očekuje da će ubrzo uslediti i nastavak dijaloga, saopšteno je iz Vlade Srbije.


U saopštenju se dodaje da je Palmer istakao važnost sprovođenja Briselskog sporazuma, ocenjujući da se ne kreće od početka, već da su mnogi segmenti sporazuma, koji se odnose na poboljšanje života građana, već sprovedeni.

Palmer je rekao da je prevashodni interes SAD stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana i pohvalio konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama poput 'malog Šengena', navodi se u saopštenju.

"Srbija može da računa na podršku SAD na svom evropskom putu", rekao je Palmer i dodao da je ostvaren napredak u evrointegracijama i reformama, pre svega u domenu ekonomije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG