Dostupni linkovi

Vulin inicira promenu definicije nužne odbrane u krivičnom zakonu


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će ministarki pravde predložiti da povede raspravu o mogućoj promeni krivičnog zakona i definicije nužne odbrane jer, kako je ocenio, "u slučaju odbrane sopstvenog doma nije pravedno da se ide u zatvor", prenelo je u saopštenju Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Vulin je povodom slučaja u Lebanu na jugu Srbije, gde je penzioner u svojoj kući iz pištolja ranio muškarca koji je pokušao da ga opljačka, ocenio da zakoni "moraju da se prilagodjavaju životu i da poštuju princip pravičnosti", saopštio je MUP.

"Tužilac koji je kvalifikovao pucanje u provalnika kao ubistvo u pokušaju je samo sledio slovo zakona i uradio jedino što može da uradi čovek pravosuđa sve dok je ovakav krivični zakon na snazi", izjavio je Vulin.

On je naveo da "čovek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru", i dodao da mora da pita zakonodavca "šta bi svako u svom domu trebalo da uradi kada mu provalnik ugrozi život i čast".

U Članu 19 Krivičnog zakona Srbije naovodi se da je nužna odbrana "ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad".

Učiniocu koji je prekoračio granice nužne odbrane kazna se može ublažiti. Ako je učinilac prekoračio granice nužne odbrane usled jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom može se i osloboditi od kazne, navodi se u Krivičnom zakonu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG