Dostupni linkovi

Vučić: Najava EU o uvođenju COVID pasoša skandalozna


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 13. marta tokom posete Bahreinu da je najava Evropske unije da omogući ulazak samo onima koji su primili vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove "loša i skandalozna", te "suprotna najvišim evropskim vrednostima".

"Ne verujem da mogu da donesu takvu odluku. A pitao bih kako će da onda da prime mađarskog premijera koji se vakcinisao kineskom vakcinom", rekao je Vučić za televiziju Pink posle razgovora sa kraljem Bahreina Hamadom bin Isom al Kalifom.

Vučić je naveo da će se i lično vakcinisati kineskom vakcinom.

"I mene su sad ubrzali da se vakcinišem kineskom vakcinom kad sam to čuo, a onda ako me ne prime u Brisel, nema ništa od dijaloga sa Prištinom", rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da građani Srbije "ne treba da brinu" i da bi Srbija u slučaju odluke EU napravila laboratoriju za brze PCR testove kako bi građani koji su primili kinesku vakcinu "mogli da idu gde god hoće po Evropi".

"U svakom slučaju, Srbija će biti najotvorenija zemlja, jer ako takva odluka bude doneta, mi ćemo u našu zemlju pozvati Kineze, oni neće moći da idu po Evropi, pozvaćemo Ruse, celu Latinsku Ameriku i celu Afriku, pa ceo Persijski zaliv, pa Tursku i sve njih, koje vi nećete da primite, Srbija hoće", rekao je Vučić.

On je dodao da je loša stvar u slučaju odluke EU ograničavanje kretanje, a da je dobra stvar jer će to Srbiji "doneti ubrzani ekonomski razvoj i pokazati da je Srbija slobodna zemlja, u kojoj može slobodno da se kreće".

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson izjavila je 13. marta da pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar EU treba da bude na snazi od 17. marta, te da će važiti samo za vakcine čiju je delotvornost ustanovila Evropska agencija za lekove (EMA).

EMA je odobrila vakcine američko-nemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech, britansku AstraZenecu, američku Modernu i Johnson&Johnson.

U Srbiji je do sada vakcinisano više od milion građana, vakcinama kineskog proizvođača Sinopharm, ruskog Sputnika V, te vakcinama Pfizer i AstraZeneca.

XS
SM
MD
LG