Dostupni linkovi

Von der Leyen poziva EU članice da rade na 'pasošima vakcinacije'


Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Vlade zemalja Evropske unije moraju započeti tehnički rad kako bi osigurali da potvrde o vakcinaciji protiv COVID-19 mogu biti uvedene u zemljama članicama do ljeta, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenosi Reuters.

Komisija planira da 17. marta predstavi planove za “digitalnu propusnicu”, te će sarađivati i sa međunarodnim organizacijama kako bi se osigurali da sistem radi i van Evropske unije.

Sistem za osiguravanje “pasoša vakcinacije” avio kompanije i turističke destinacije očekuju sa nestrpljenjem. Države poput Grčke i Španije zagovaraju uvođenje pasoša koji bi služili kao dokaz da je osoba vakcinisana, rezultati testova za one koji nisu vakcinisani kao i informacije o oporavku osoba koje su bile zaražene sa korona virusom.

“Temelj takvog zajedničkog pristupa je povjerenje”, napisala je von der Leyen u pismu vladama EU, dodavši da države članice moraju početi raditi odmah kako bi se osiguralo da takav sistem bude spreman na vrijeme.

Komisija radi sa državama članicama na digitalnoj infrastrukturi kako bi se omogućilo da sistem za potvrde bude završen u roku od tri mjeseca, kaže von der Leyen.

“EU sistem može funkcionisati jedino ako nacionalni sistemi budu uspostavljeni na vrijeme”, rekla je predsjednica Evropske komisije.

U međuvremenu Švedska je najavila da planiraju imati ovaj sistem uspostavljen do ljeta te da će potvrde biti dostupne na telefonima i drugim digitalnim uređajima ali i na papiru.

XS
SM
MD
LG