Dostupni linkovi

Američki senatori osudili ruski 'napad' na RFE/RL


Pogled na sjedište RFE/RL u Pragu, Češka Republika

Dvostranačka grupa vodećih američkih senatora pozvala je ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi ruski "napad na slobodu medija koje financira država" ciljajući na djelovanje Radija Slobodna Europa (Radio Free Europe / Radio Liberty, RFE/RL).

U izjavi od 12. ožujka, demokrati i republikanci u Senatskom odboru za vanjske odnose istakli su problem pogoršanja medijskog okruženja u Rusiji i suzbijanje djelovanja RFE/RL koji financiraju Sjedinjene Države prema navodima iz kontroverznog zakona o "stranim agentima".

Ruska državna agencija za praćenje medija Roskomnadzor pokrenula je 260 slučajeva protiv Ruskog servisa RFE/RL zbog propusta u označavanju pisanih i emitiranih materijala u skladu s ruskim propisima.

Moskovski sud već je odredio novčane kazne u iznosu od oko milijun dolara u 142 slučaja.

"Zaposlen u cilju slabljenja ruskog civilnog društva, Kremlj sada koristi teške zakone o 'stranim agentima' kao izgovor da utiša RFE/RL u Rusiji, provodeći sudske postupke i novčane kazne", rekli su u zajedničkoj izjavi senatori Chris Coons (demokrat iz Delawarea), Mitt Romney (republikanac iz Utaha), Marco Rubio (republikanac iz Floride) i Bob Menendez (demokrat iz New Jerseya).

Senatori su optužili Putina da je učvrstio kontrolu nad medijima i donio zakone koji kažnjavaju kritičare, dok istovremeno prijeti medijskim djelatnicima.

"U ovom surovom medijskom okruženju RFE/RL je pružio neprocjenjivu uslugu ruskom narodu pružajući mu necenzurirane lokalne vijesti koje imaju za cilj ispuniti najviše standarde objektivnog novinarstva", rekli su senatori.

Niz slučajeva protiv RFE/RL znači da u postupku žalbe RFE/RL mora platiti kazne i uskladiti se s propisima ili se suočiti s potencijalnim zatvaranjem svog djelovanja u Rusiji.

Zakon o stranim agentima

Ranije ovog mjeseca američki State Department izrazio je "duboku zabrinutost" zbog onoga što je nazvao naporima ruske vlade "da zaustavi slobodu izražavanja".

Izjava je stigla istog dana kada je sud u Moskvi odbio pet žalbi RFE/RL na novčane kazne izrečene ovoj tvrtki prema zakonu o "stranim agentima".

Rusko zakonodavstvo o tzv. stranim agentima usvojeno je 2012. godine i više je puta izmijenjeno. Ono zahtijeva da se nevladine organizacije koje primaju inozemnu pomoć i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima registriraju, da se identificiraju kao "strani agenti" i podvrgnu reviziji.

Kasnije izmjene ciljaju na medije financirane iz inozemstva.

Ruska vlada je 2017. godine stavila Ruski servis RFE/RL na popis, zajedno sa šest drugih servisa na ruskom jeziku RFE/RL i Current Timea, mrežom koju RFE/RL vodi u suradnji s Voice of America (Glasom Amerike, VOA).

Krajem 2020. zakonodavstvo je izmijenjeno kako bi ruska vlada na svoj popis "stranih agenata" mogla uvrstiti i pojedince, uključujući strane novinare, te da im nametne ograničenja.

U prosincu 2020. vlasti su dodale pet osoba na popis "stranih agenata", uključujući tri suradnika Ruskog servisa RFE/RL.

Predsjednik RFE/RL Jamie Fly nazvao je ruske propise "naredbama kako bi se narušili naši sadržaji na platformama i zastrašila naša publika". Dodao je da će se RFE/RL i dalje "protiviti i žaliti na te zahtjeve".

XS
SM
MD
LG