Dostupni linkovi

RSE/RL optužuje Rusiju za kršenje ugovora kroz Zakon o 'stranim agentima'


Sjedište Radija Slobodna Evropa/Radija Liberty u Pragu

Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty kaže da Rusija krši bilateralni ugovor o ulaganju zbog toga što u okviru kontroverznog Zakona o “stranim agentima” nastoje kazniti servise RSE/RL koji rade unutar Rusije.

Tvrdnja koju je RSE/RL objavio 11. februara dolazi nakon što su ruski regulatori posljednjih sedmica izdali seriju novčanih kazni za kompaniju.

Regulator medija Roskomnadzor traži da RSE/RL poštuje stroge zahtjeve za označavanjem sadržaja koji objavljuju i emituju u Rusiji kao sadržaj koji se finansira iz stranih izvora. Ti zahtjevi uključuju izjave o tome u trajanju od 15 sekundi koje bi trebale biti prikazane na početku svakog televizijskog, radijskog, video programa, a u kojima bi trebalo stajati da ih finansiraju strani izvori.

RSE/RL jedna je od tri medijske organizacije koje su označene kao “strani agenti” i jedina koja se suočava sa novčanim kaznama, no nisu udovoljili ovim zahtjevima. Kao odgovor, Roskomnadzor je dostavio 260 obavijesti o prekršajima. Kada sljedeće sedmice prođu kroz sudski sistem, kazne će iznositi skoro milion dolara.

U svojoj izjavi iz RSE/RL navode da je ovim potezom Moskva prekršila bilateralni ugovor o ulaganju kojeg su 1994. potpisali sa Češkom i koji obvezuje Moskvu da pravedno tretira češke investicije u Rusiji.

Također su pozvali Rusiju da pregovaraju kako bi pokušali riješili spor. Ukoliko Rusija ne bude spremna na saradnju, sporazum dopušta međunarodni arbitražni postupak protiv Moskve, saopštili su iz RSE/RL.

“Ove kaznene mjere ruske vlade nervozna su reakcija usmjerena na uskraćivanje posla za RSE/RL u trenutku kada raste naša publika u Rusiji”, rekla je Daisy Sindelar, vršiteljica dužnosti funkcije predsjednika i glavna i odgovorna urednica.

“Planiramo da iskoristimo svaku dostupnu pravnu mogućnost kako bi branili naše servise u Rusiji kako bismo mogli nastaviti pružati tačno i nepokolebljivo novinarstvo koje naša publika očekuje i o kojem ovisi”, rekla je Sindelar.

Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty finansira američki Kongres, a registrovana je kao privatna neprofitna organizacija prema zakonu iz Delawarea u Sjedinjenim Državama.

Sjedište kompanije je u Pragu, Češkoj Republici, gdje se poslovanje obavlja kroz češki entitet “podružnice”. Iz tog razloga, kompanija tvrdi da su njihova ulaganja u Rusiji obuhvaćena ugovorom između Praga i Moskve iz 1994. godine.

Sa desetinama zaposlenih u Pragu, oko 50 zaposlenih u Rusiji i skoro 300 freelance novinara, ruski servis RSE/RL jedan je od najvećih nezavisnih stranih medijskih organizacija u Rusiji.

Službe za nadzor medija kažu da izgleda kao da su napori Rusije usmjereni ka gašenju svih operacija u Rusiji koje trenutno dosežu do 6,7 miliona ljudi sedmično.

Donesen prvi put 2012. godine i proširen nekoliko puta od tada, Zakon o ‘stranim agentima’ daje vlastima moć da nevladine organizacije, grupe za zaštitu ljudskih prava, kao i medije označe ‘stranim agentima’.

Zakon podvrgava ove organizacije birokratskom nadzoru i provjerama na licu mjesta te zahtijeva da na svojim objavama prikače oznaku "strani agent". Oni također moraju izvještavati o svojoj potrošnji i finansiranju.

Rukovodioci RSE/RL kažu da su ih ruski regulatori posebno njih izdvojili za kažnjavanje, za razliku od drugih stranih medijskih organizacija. Druge dvije medijske organizacije koje su označene kao ‘strani agenti’ ali nisu još uvijek kažnjeni su Glas Amerike i češki medij nazvan Medium Orient.

Prošli mjesec je dvostranačka grupa američkih zastupnika zatažila nove sankcije protiv Moskve ukoliko Kremlj krene u sprovođenje novčanih kazni i strogih ograničenja.

Još od ranih dana Vladimira Putina na mjestu predsjednika Rusije, Kremlj neprekidno uslovljava nezavisne medije. Zemlja se nalazi na 149. mjestu od 180 na indeksu slobode medija Reportera bez granica.

XS
SM
MD
LG