Dostupni linkovi

Potvrđena pobeda Samoopredeljenja, sledi formiranje novih institucija


Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Centralna izborna komisija Kosova potvrdila je 13. marta rezultate sa parlamentarnih izbora 14. februara prema kojima je Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija (Albin) osvojio ubedljivu pobedu sa 50,21 odsto glasova ili 58 od 120 poslanika u Skupštini Kosova.

Demokratska partija Kosova je osvojila 17 odsto glasova ili 19 poslanika, Demokratski savez Kosova je sa oko 12 odsto glasova dobio 15 poslaničkih mesta, a Alijansa za budućnost Kosova 7,12 ili osam poslanika.

Srpska lista je osvojila svih deset poslaničkih mandata rezervisanih za srpsku zajednicu.

Još deset glasova je rezervisano za ostale zajednice koje žive na Kosovu, pa je tako Turska demokratska partija Kosova dobila dva poslanička mesta, po jedno mesto je osvojila koalicija Vakat, Nova demokratska stranka i Socijaldemokratska unija ispred bošnjačke zajednice.

Goranska stranka je dobila jedno mesto, kao i Aškalijska stranka za integraciju, te Romska inicijativa i Pokret kosovskih Roma.

Romska inicijativa je, nakon odluke Vrhovnog suda o poništenju glasova koje je dobila u opštinama sa srpskom većinom, izgubila jedno poslaničko mesto.

Ujedinjena zajednica Adrijane Hodžić, takođe zbog poništenih glasova u srpskim sredinama, nije ušla u Skupštinu Kosova.

Ti glasovi su poništeni jer su se na izborne rezultate žalile manjinske nesrpske zajednice zbog uverenja da su Ujedinjena zajednica i Romska inicijativa glasove u srpskim sredinama dobili zahvaljujući Srpskoj listi.

Sada novi saziv Skupštine, osmi po redu, mora biti konstituisan u roku od 30 dana.

Potom, predsednik Kosova određuje kandidata za premijera čija Vlada mora biti izglasana u roku od 15 dana od dana dobijanja mandata. Za izbor Vlade je potrebna prosta većina ili 61 glas poslanika.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je u nekoliko navrata izjavio da novu vladu Kosova planira da formira isključivo uz podršku poslanika iz redova nesrpskih manjinskih zajednica, čime je isključuje mogućnost formiranja koalicije sa albanskim strankama i Srpskom listom.

XS
SM
MD
LG