Dostupni linkovi

Italija uvodi nove mjere restrikcije


Rim
Rim

Premijer Italije Mario Draghi izjavio je da je svjestan posljedica novih ograničenja na obrazovanje, ekonomiju i mentalno zdravlje ljudi, ali je naglasio da je njihovo uvođenje neophodno kako bi se izbjeglo pogoršanje situacije koje bi zahtijevalo još strože mjere.

Prodavnice, restorani i škole bit će zatvoreni u većem dijelu Italije od 15. marta.

Premijer Italije upozorio je na novi talas epidemije korona virusa.

U Italiji će za katolički Uskrs biti provedene najstrože mjere zatvaranja od 3. do 5. aprila, prenosi BBC.

Italija, koja je prva uvela mjere zatvaranja prošle godine zbog epidemije, ponovo se suočava sa naglim porastom broja zaraženih.

Na godišnjicu pandemije svijet zbraja cijenu COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:56 0:00

Kampanja vakcinisanja u Italiji, u kojoj je do sada od posljedica zaraženosti preminulo više od 100.000 ljudi, odgađana je u više navrata, kao što je to bio slučaj u većem dijelu EU.

Vlasti u Rimu blokirale su prošle sedmice isporuku od 250.000 doza vakcine kompanije AstraZeneca i Univerziteta u Oxfordu Australiji, kako bi riješile problem nedostatka doza.

Pored zatvaranja škola, restorana i radnji u većem dijelu Italije, uključujući područje Rima i Milana, stanovništvo će morati da ostane kod kuće, osim u slučajevima odlaska na posao ili kretanja iz zdravstvenih i drugih ključnih razloga.

Iz kabineta italijanskog premijera saopšteno je da će nove mjere trajati najmanje do katoličkog Uskrsa, a za vikend će cijela zemlja biti proglašena crvenom zonom visokog rizika od zaraze.

U Italiji je širom zemlje došlo do naglog porasta broja zaraženih u posljednjih šest sedmica, a dnevni broj zaraženih prelazi 25.000.

XS
SM
MD
LG