Dostupni linkovi

Italija odgodila lokalne i regionalne izbore zbog korone


Vlada je u utorak naredila zatvaranje svih škola u najpogođenijim regijama te je produžila postojeće restrikcije kretanja i poslovnih aktivnosti. Rim 27. februara 2021.

Italija je zbog pandemije korona virusa otkazala lokalne i regionalne izbore, koji su trebali biti održani krajem proljeća, objavila su dva izvora iz Vlade, u vrijeme rasta novozaraženih novim varijantama virusa.

Izbori za gradonačelnika u velikim italijanskim gradovima poput Rima, Milana, Torina i Napulja odgođeni su na period između 15. septembra i oktobra, rekli su izvori, dodajući da je Vlada uredbom potvrdila tu odluku.

Odgađaju se i regionalni izbori u Kalabriji, dodali su, javlja Reuters.

Lokalni izbori ključni su u Italiji jer često utiču na nacionalnu politiku.

Stranački čelnici velik dio svog uticaja grade na kontroli gradova i važnih regija.

Trenutno većina stranaka sa cijelog političkog spektra daje podršku Vladi nacionalnog jedinstva, koju predvodi bivši čelnik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, što znači da je lokalna vlast rijetko područje gdje stranke mogu provoditi svoje politike.

U Italiji je već krenula politička kampanja uoči izbora, no zdravstveni dužnosnici sada upozoravaju na opasnost trećeg vala zaraze u narednim sedmicama.

U prva četiri dana ove sedmice broj novozaraženih korona virusom narastao je za 25 posto u odnosu na prošlu sedmicu.

Vlada je u utorak naredila zatvaranje svih škola u najpogođenijim regijama te je produžila postojeće restrikcije kretanja i poslovnih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG