Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH kantonima nalaže restriktivnije epidemiološke mjere


Medicinske sestre u hodniku na odjelu COVID-19 u sarajevskoj Opštoj bolnici
Medicinske sestre u hodniku na odjelu COVID-19 u sarajevskoj Opštoj bolnici

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je vladama deset kantona tog bh. entiteta naredila uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije, nakon što je 11. marta usvojila predložene naredbe i preporuke etitetskog Kriznog štaba ministarstva zdravstva.

Te naredbe i preporuke važiće 14 dana, počevši od petka, 12. marta 2021. godine, sopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

U informaciji je navedeno da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca zaraze korona virusom iznosi 151 slučaj na 100.000 stanovnika. Najveća je u Kantonu Sarajevo (474,2), Hercegovačko-neretvanskom kantonu (176,06) i Bosansko-podrinjskom kantonu (130,2).

Do 8. marta 2021. godine Federalnom zavodu za javno zdravstvo prijavljeno je 2.819 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Mjerama su donesene s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježena su najmanje 1.338 slučaja zaraze korona virusom, a od posljedica infekcije je preminulo 28 osoba.

Vlada Federacije BiH, na sjednici u četvrtak 11. marta donijela je također odluku o nabavci 350.000 hiljada ruskih vakcina Sputnik V protiv COVID-a 19.

XS
SM
MD
LG