Dostupni linkovi

Drvar: Počeo odvoz nezakonito deponovanog otpada iz Italije


 Drvar, grad i opština u BiH
Drvar, grad i opština u BiH

Odvoz nelegalno deponovanog italijanskog otpada, koji se od početka jula 2020. godine nalazi u krug nekadašnje firme "Grmeč" u Drvaru, gradu na zapadu Bosne i Hercegovine, započeo je 10. marta, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa načelnica Općine Drvar Dušica Runić.

“Treba da se odveze najmanje 14 šlepera otpada kojeg je prema ugovoru potrebno spaliti,“ kazala je Runić.

Runić je navela da je jučer odvezen jedan kamion šleper otpada, a da se odvoz nastavlja u narednim danima. Ona izrazila nadu da će izvođač do kraja ugovorenog roka ispoštovati preuzete obaveze.

Preduzeće “Krom reciklaža” iz Drvara uvezlo je početkom jula u BiH ukupno 294.574 kilograma tekstilnog otpada u vrijednosti od 16.125 konvertibilnih maraka (oko 8 miliona eura). U Drvaru je u krugu nekadašnje firme “Grmeč” nelegalno deponovano oko 300 tona tog otpada.

Sredstva za odvoz otpada su osigurana iz Fonda za zaštitu životne sredine bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH (FBiH)

Tako je odlučila Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u 28. augusta 2020. godine u Mostaru.

Preduzeće "Krom reciklaža" iz Drvara uvezlo je, početkom jula, u BiH ukupno 294.574 kilograma tekstilnog otpada.

Zbog deponovanja otpada, građani Drvara 2.jula su jula blokirali saobraćaj prema Bosanskom Petrovcu.

Nakon blokade puteva, oglasila se i ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo. U saopštenju objavljenom na zvaničnoj web stranici ministarstva navodi se kako je ovo ministarstvo u skladu sa svojim nadležnostima izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada za reciklažu.

Najveća količina otpada se nalazi u opštinama na jugozapadu zemlje, u Drvaru i Bosanskom Grahovu.

Rodoljub Dinić, jedan od suvlasnika firme "Krom reciklaža", koji živi u Beogradu, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) 25. augusta je rekao da je firma iz Italije, "Stalcom" iz Padove, raskinula ugovor s Krom reciklažom.

Dinić je priznao da je počinjen prekršaj, jer je uvezeni otpad uskladišten na mjestima koja nisu navedena u dozvoli.

Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH je 24. jula, 2020. godine izdala Rješenje kojim je ovoj firmi naređeno zbrinjavanje otpada na više načina, među kojim je njegovo vraćanje u Italiju ili zbrinjavanje prema važećim aktima i propisima u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG