Dostupni linkovi

Proizvodnja ruske vakcine u Srbiji počinje do 20. maja


Ministar za inovacije i tehnološki razvoje Nenad Popovic (levo), i Denis Manturov, ruski ministar industrije i trgovine (desno), na sastanku u Beogradu, 11. marta 2021.

Proizvodnja ruske vakcine ”Sputnjik V” na Institutu Torlak u Beogradu počinje do 20. maja ove godine, saopšteno je iz Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića u četvrtak, 11. marta.

“Srbija će time postati prva zemlja na teritoriji Evrope gde će biti proizvedena vakcina Sputnjik Ve”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, ova informacija je potvrđena na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Popović i Manturov su potvrdili Mapu puta koju su predložili stručnjaci ruskog Ministarstva industrije i trgovine, Ruskog fonda direktnih investicija, Instituta Gamaleja i farmaceutske kompanije ”Generijum”.

”Ova Mapa puta izrađena je na osnovu ruskog iskustva u uspostavljanju proizvodnje vakcine ‘Sputnjik V’ u nekoliko fabrika na teritoriji Ruske Federacije. Planirano je da u prvom ciklusu proizvodnje na Institutu Torlak proizvedemo četiri miliona vakcina”, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, predstavnici Srbije i Rusije će do kraja marta potpisati Sporazum o transferu tehnologija.

“Do 16. aprila u našu zemlju trebalo bi da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu Torlak. Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, biće poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut Gamaleja”, objašnjava Popović.

Ispitivanje pristiglih uzoraka u Institutu Gamaleja traje 21 dan, dodaje Popović.

“Posle potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji”, rekao je Popović.

On je istakao da ”prva faza” proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumeva transport supstance, punjenje bočica u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.

”Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom ‘punom ciklusu’, koja podrazumeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka, ali verujemo da proizvodnja u punom ciklusu može da bude započeta do kraja ove godine”, rekao je Popović.

Ruski stručnjaci boravili su u Srbiji 11. i 12. februara, kako bi utvrdili da li Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu ima kapacitete da počne sa proizvodnjom i distribucijom ruske vakcine “Sputnjik V”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 5. februara izjavio da će Srbija investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine „Sputnjik V“ do kraja godine.

Zvaničnici Srbije do sada nisu govorili o tome koliko bi ovaj projekat mogao da košta niti na koje tržište bi Srbija potencijalno izvozila rusku vakcinu.

Kazahstan je krajem prošle godine počeo sa proizvodnjom vakcine “Sputnik V”.

XS
SM
MD
LG