Dostupni linkovi

Vučić: Domaća proizvodnja ruske vakcine 'Sputnjik V' do kraja godine


Vučić u intervjuu agenciji Rojters 5. februara
Vučić u intervjuu agenciji Rojters 5. februara

Srbija će investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine „Sputnjik V“ do kraja godine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za agenciju Rojters rekao da su on i ruski predsednik Vladimir Putin napravili inicijalni dogovor o pokretanju procedure proizvodnje koju je opisao kao "komplikovanu i tešku".

Vučić je, kako je saopštio njegov kabinet 3. februara, u telefonskom razgovoru, ruskog predsednika Putina zamolio da pomogne da Srbija što pre dobije dodatne količine ruske vakcine „Sputnjik V“. Takođe je rekao da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

Ranije u toku dana je i ministar za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović saopštio da se očekuje da će Srbija u budućnosti proizvoditi rusku vakcinu „Sputnjik V“.


To je naveo posle sastanka u Moskvi sa ruskim ministrom industrije i trgovine Desnisom Manturovim.

Grupa ruskih stručnjaka trebalo bi sledeće nedelje da poseti Srbiju kako bi razgovarali o proizvodnji vakcine „Sputnjik V“ do kraja godine.

Ruska vakcina „Sputnjik V“ nema dozvolu Svetske zdravstvene organizacije, kao ni Evropske agencije za lekove.

Agencija Rojters navodi da je Srbija sa vise od 530.000 vakcinisanih, odnosno 7,5 odsto populacije, na četvrtom mestu u svetu po broju vakcinisanih na 100 stanovnika, iza Izraela, Velike Britanije i SAD.

XS
SM
MD
LG