Dostupni linkovi

Srbija šalje još 5.000 doza AstraZeneca vakcina Federaciji BiH 


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa članovima bosanskohercegovačkog Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom nakon isporuke doniranih vakcina
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa članovima bosanskohercegovačkog Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom nakon isporuke doniranih vakcina

Bosanskohercegovaki entitet Federacija BiH dobit će u petak, 12. marta još 5.000 doza vakcina protiv COVID-19, proizvođača AstraZeneca, od susjedne Srbije potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj.

Riječ je o vakcinama namijenjenim zdravstvenim radnicima ovog entiteta, kazala je Rulj.

Ona je dodala da će u predviđenom roku uskoro stići i dodatnih 10.000 doza AstraZeneca vakcina iz Srbije za revakcinaciju medicinskih radnika.

Vakcine AstraZenece namijenjene Federaciji BiH, koje su ujedno i prve vakcine u ovom bh. entitetu, 2. marta je uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prve vakcine za Federaciju BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

U deset kantona raspodijeljeno je 5.000 doza ovih vakcina koje ne zahtijevaju poseban, već standardni način skladištenja.

Bosna i Hercegovina i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. U tu svrhu su Federacija BiH i drugi bh entitet, Republika Srpska izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Kroz EU mehanizam BiH očekuje i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina.

Istovremeno u Republiku Srpsku 8. marta stigao je novi kontingent od 20.000 ruskih vakcina Sputnik V.

Vlada Federacije BiH, na sjednici u četvrtak 11. marta, donijela je odluku o nabavci 350.000 hiljada ruskih vakcina Sputnik V protiv COVID-a 19, saopštio je premijer Fadil Novalić.

XS
SM
MD
LG