Dostupni linkovi

Rusija korak bliže zabrani Fejsbuka i Jutjuba


Ilustrativna fotografija

Ruski parlamentarci su u sredu za korak bliže omogućavanju regulatorima da blokiraju internet platforme poput Fejsbuka (Facebook) i Jutjuba (YouTube), ukoliko se utvrdi da su cenzurisale sadržaj iz Rusije.

Donji dom parlamenta Rusije, koji je usvojio nacrt zakona u trećem čitanju, rekao je u saopštenju za medije da vlasti mogu targetirati platforme, ako se utvrdi da ograničavaju informacije na osnovu nacionalnosti i jezika.

Donju dom Državne dume dodao je da bi internet stranice takođe mogle biti sankcionisane „u slučaju diskriminacije sadržaja ruskih medija“.

U objašnjenju priloženom uz predlog zakona, autori su napisali da su vlasti ove godine od ruskih medija primale žalbe da su njihove naloge cenzurisale „strane internet platforme Tviter (Twitter), Fejsbuk i Jutjub“.

Ranije ove godine, ovi američki tehnološki giganti uveli su etikete za državne medije.

Zakoni sada treba da dobiju odobrenje od saveta Gornjeg doma Ruske Federacije pre nego što ga predsednik Vladimir Putin potpiše, što su koraci koji se smatraju formalnostima, piše AFP.

Kremlj je poslednjih godina pojačao napore na kontroli ruskog segmenta interneta pod izgovorom borbe protiv ekstremizma na mreži.

Regulatorna tela su 2018. godine izdala naredbu da se blokira servis za poruke Telegram, iako su ti pokušaji okončani početkom ove godine nakon što je njegov suosnivač Pavel Durov izvestio o koracima za borbu protiv ekstremizma.

Prošle nedelje moskovski sud kaznio je kompaniju Gugl (Google) jer sa istoimenog internet pretraživača nije uklonjen sadržaj koji su ruske vlasti zabranile.

U februaru je moskovski sud kaznio Tviter i Fejsbuk zbog ignorisanja ruskog zakona koji od njih zahteva da skladište korisničke podatke ruskih državljana unutar te zemlje.

XS
SM
MD
LG